reklama

Šéfem resortu se podle premiéra nestane. Babiš to řekl v pořadu Partie televize Prima s tím, že vnímá složitou situaci v sociální demokracii. Páteční odklad řešení sporu o nominaci Pocheho až po volbách má za nešťastnou, nicméně to je podle něj od ČSSD slib nějakého řešení.

Europoslanec Poche, jehož odmítl jmenovat prezident Miloš Zeman, nyní působí v Černínském paláci jako politický tajemník. Ministerstvo prozatímně vede předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček. "Působení pana Pocheho je velice negativní, je jasné, že on nebude ministrem," uvedl Babiš s tím, že je nepřijatelné, aby se Poche někdy na ministerstvu choval, jako by ministrem byl. Vyjádření ČSSD ČTK zjišťuje.

"Čekám, že přijdou (sociální demokraté) s novinkami," uvedl Babiš s tím, že má už dlouho pocit že ČSSD navrhne do ministerského křesla někoho jiného, je ale otázka, kdy tak učiní. Nový ministr by se podle Babiše měl ztotožnit s jeho pohledem na zahraniční politiku, což u Pocheho nevnímá.

Zásadním problémem podle Babiše situace na ministerstvu ale není už vzhledem k tomu, že se zahraniční politice věnuje sám. Od nového ministra bude chtít, aby se věnoval zejména ekonomické diplomacii.

Hamáček v pátek po zasedání širšího vedení ČSSD oznámil, že chce spor o nominaci Pocheho řešit až po komunálních a senátních volbách, které budou 5. a 6. října. Téma by podle něj mohlo poškodit kampaň ČSSD, která má být pozitivní. Řešení by podle Hamáčka mělo být jasné ve druhé polovině října. Poche předpokládá, že se v budoucnu ministrem zahraničí stane.

Zeman v polovině července ČTK řekl, že považuje otázku obsazení ministerstva zahraničí za uzavřenou. Jak dlouho bude Hamáček současně řídit dva resorty, ponechává čistě na něm.