Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš ocenil postoj Německa k migraci

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Andrej Babiš (ANO) vnímá před nadcházející schůzkou s německou kancléřkou Angelou Merkelovou pozitivně čerstvý výrok šéfa německé diplomacie Heiko Maase, že země EU by neměly být nuceny k přijímání uprchlíků. V pořadu Partie televize Prima premiér uvedl, že podle něj jde o kladný posun.

"Pozitivně, určitě pozitivně," konstatoval Babiš na dotaz, jak Maasovo prohlášení vnímá. Zmínil, že podobný názor mají i někteří další němečtí a evropští politici, vyslovil například jméno německého ministra vnitra a předsedy konzervativní bavorské CSU Horsta Seehofera. Dodal, že podporu cítí u předsedy Spolkového sněmu Wolfganga Schäubleho (CDU/CSU), s nímž se při středeční cestě do Berlína setká také. Zopakoval, že Česko je solidární, nelegální uprchlíky ale přijímat odmítá.

Maasův výrok přivítal i ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček, který prozatímně vede i ministerstvo zahraničí. "Naše diplomacie vždy prosazovala, že řešení je pomáhat zemím, odkud migranti přichází, a lepší ochrana hranic. Proto je dnes nelegální migrace na úrovni před vypuknutím migrační krize," uvedl Hamáček na twitteru.

Německý ministr zahraničí Maas v dnešním, nedělním vydání bulvárního a nejčtenějšího listu Bild řekl, že EU by neměla dopustit, aby ji migrace nadále rozdělovala. Jednotlivé členské státy Evropské unie by podle něj neměly být na základě většinového, tedy nikoliv jednomyslného hlasování nuceny k přijímání uprchlíků. Země, které uprchlíky přijímat nechtějí, by ale podle Maase měly pomáhat jinak - například přímo v Africe.

Řešením situace, v níž se některé státy EU včetně takzvané visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) brání přijímání migrantů, by podle šéfa německé diplomacie mohlo být to, že tyto státy budou pomáhat jinak. "Kdo nechce přijímat uprchlíky, musí převzít odpovědnost jinde. Například přímo v Africe v boji s příčinami toho, proč lidé prchají," poznamenal Maas.

"Česká republika je solidární. Od roku 2015 tam poslala 2,1 miliardy, a to vedle peněz do Turecka," uvedl český premiér.

V Berlíně bude český premiér ve středu jednat s kancléřkou Merkelovou o migraci, rozpočtu EU, brexitu a eurovolbách. Vedle evropských témat se budou věnovat bilaterálním vztahům, například stavbě silnic a spolupráci ve vědě a výzkumu. Vedle Babiše se do Německa chystá i prezident Miloš Zeman, a to ve druhé polovině září. Čeká ho tam jednání s Merkelovou a schůzka s prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem. Cestou do Německa bude Zeman pokračovat v návštěvách zemích sousedících s Českem.

Témata:  Německo Andrej Babiš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy