reklama

ANO by mělo téměř stejný výsledek jako v červnu. Na vzestupu jsou Piráti s 15 procenty. Naopak třetí ODS si pohoršila a měla by 13 procent. Do dolní komory by se podle agentury dostalo všech devět stran, které jsou v ní teď zastoupeny.

"Když se podíváme na lidi v důchodovém věku, tak mezi nimi hnutí ANO má v tuto chvíli podporu 42 procent a byly časy, ne tak dávno minulé, kde se to šplhalo až k 50 procentům. Pak ty preference prudce klesají s klesajícím věkem," řekl ČT analytik Pavel Ranocha. Podotkl, že mezi dvacátníky podporuje ANO jen 11,5 procenta lidí.

Srpnový výsledek ANO by byl o půl procentního bodu horší než v červenci, kdy mělo hnutí 28,5 procent. O tři procentní body na 13 procent by si polepšili Piráti. Za nimi by skončili občanští demokraté, kteří za dva měsíce ztratili 2,5 procentního bodu a v srpnu by dostali 13 procent.

Za nimi by skončily SPD s osmi procenty, stejně by měli komunisté. Sociální demokraté si pohoršili o 2,5 procentního bodu a získali by 6,5 procenta hlasů, stejně jako hnutí STAN. Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny by aktuálně překročily ještě KDU-ČSL s 5,5 procenty a TOP 09 s pěti procenty.

Průzkum také ukázal, že v posledních měsících stoupla spokojenost lidí s politickou situací. Jako velmi dobrou či dobrou ji v srpnu hodnotilo 26 procent lidí, o pět procentních bodů víc než v červnu. Spokojení jsou hlavně voliči vládního hnutí ANO a ČSSD.