reklama

Komora ústy svého šéfa Milana Kubka tvrdí, že za čtvrt roku od předchozího dopisu se nic zásadního ve zdravotnictví nezměnilo, situace je nadále kritická, nemocnice kvůli nedostatku personálu omezují provoz.

„Jsme velmi nespokojeni, informační kampaň Zdravotnictví volá o pomoc trvá," uvedl Kubek, který připomněl pětibodový plán, kterým chtěla komora situaci řešit.

Požadovala zásadní zvýšení odvodů státu, a to o deset miliard korun v příštím roce. Vláda schválila jen 3,6 miliardy, což podle Kubka nestačí ani na platy, natož na rozvoj medicíny a nové léky. ČLK také požadovala, aby ministerstvo zdravotnictví předložilo návrh na zavedení zdravotní daně na tabák a alkohol. Ani to se ale nestalo.

Desetiprocentní zvýšení tarifních platů v příštím roce, na kterém se shodla koalice, podle Kubka nestačí, pokud zároveň nebude přijata novela zákoníku práce, která zajistí stejné odměňování ve státních i regionálních nemocnicích. Memorandum vlády s kraji, o kterém mluví premiér, není pro ČLK zárukou.

Poukázal na to, že se blíží volby a že se vedení krajů může změnit. A nové vedení může odkazovat na neplatnost memoranda, stejně jako se to stalo s memorandem, jež uzavřely lékařské odbory s vládou po akci s hromadnými odchody lékařů v roce 2011.

Kubek naopak za přijatelný kompromis označil návrh zákona o vzdělávání lékařů, který komora požadovala a který schválila vláda. Vadí mu však, že má zavázat lékaře pracovat pět let ve zvoleném oboru.