Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jsou v Česku sociální dávky zneužívány? Češi mají jasný názor

CZK
CZK
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Praha - Česká veřejnost velmi silně vnímá problém zneužívání sociálních dávek. Současně se lidé domnívají, že výplata části dávky v poukázkách může rozhodně pomoci v boji s tímto problémem. Ukázal to průzkum agentury ppm factum.

Velká část Čechů (75 %) má za to, žadatelé o dávky v hmotné nouzi nejsou dostatečně prověřováni. S tím podle názorů české veřejnosti souvisí fakt, že v našem státě dochází ke zneužívání sociálních dávek. To, že dochází ke zneužívání dávek v hmotné nouzi, si myslí dokonce 93 % Čechů.

Téměř všem Čechům také zneužívání sociálních dávek vadí a myslí si, že by se stát měl v řešení tohoto problému určitě angažovat. Výplata části dávek v poukázkách je podle 87 % české veřejnosti dobrý nápad, informuje factum.cz.

Aktuálně může úředník zajišťující výplatu dávek v hmotné nouzi vyplatit mezi 35-65 % této dávky v poukázkách. Více než polovina Čechů si ale myslí, že by stát měl v poukázkách vyplácet dokonce více než 65 % přiznané dávky v hmotné nouzi.

Za hlavní výhodu označují lidé fakt, že vyplácení dávek v poukázkách může omezit jejich zneužívání. Ostatní výhody, například ochrana rodiny, protože za ně příjemce nenakoupí alkohol, ale základní potřeby, jmenovali respondenti podstatně méně často.

S vyplácením části dávky v poukázkách nesouhlasí 13 procent Čechů. "Jsou to častěji ti, kteří aktuálně nějaké sociální dávky pobírají, nebo osoby mající za to, že dávky fungují jako prevence sociálního vyloučení," uvedli autoři průzkumu.

Témata:  sociální dávky průzkumy Češi CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy