Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pozor při nákupech. Poláci poslali do Česka další jablka s pesticidy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Už sedmou šarži jablek odrůdy Golden Delicious původem z Polska obsahující nadlimitní množství pesticidu odhalili inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) označil tak časté potíže s dodávaným ovocem za systémovou chybu na straně polských dozorových orgánů, uvádí dnešní tisková zpráva SZPI.

Inspektoři v jablkách objevili propargite, jehož používání k ochraně rostlin je v Evropské unii zakázané kvůli jeho nežádoucím vedlejším účinkům. Jablka našli inspektoři v provozovně společnosti Velkoobchod ovoce-zelenina Zdeněk Cimbura v Písku. Jablka obsahující pesticid do Česka dovezla společnost EFES a do tuzemské tržní sítě uvolnila přes další společnosti téměř 7,5 tuny těchto jablek.

"SZPI dovozci uložila, aby neprodleně prověřil přítomnost a případně stáhl zbývající část závadné šarže od svých odběratelů. Dále mu nařídila, aby následující tři šarže od předmětného polského dodavatele propustil do tržní sítě až po provedení analýz na obsah pesticidů," uvedl v tiskové zprávě ústřední ředitel SZPI Martin Klanica. Toto opatření využívá SZPI pouze v odůvodněných případech, když to vyžadují opakovaná závažná porušení potravinového práva v daném segmentu, řekl dnes ČTK tiskový mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Inspektoři se na obsah pesticidů v jablkách z Polska zaměřili poté, co již několik šarží s jeho nadlimitním obsahem odhalili.

"Opakovaná zjištění Potravinářské inspekce signalizují systémový problém polských dozorových orgánů v kontrole bezpečnosti u jablek původem z Polska, inspekce bude v intenzivních kontrolách pokračovat. Podle dalších výsledků přistoupím k adekvátním krokům, jak jsem již dříve avizoval," uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Témata:  potraviny SZPI ovoce Miroslav Toman

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy