Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman je jen urážečem a pussyrajoťákem české politiky, neumí být slušným prezidentem, tvrdí Kmenta

Jeden z našich špičkových investigativních novinářů - Jaroslav Kmenta
Jeden z našich špičkových investigativních novinářů - Jaroslav Kmenta
Foto: Jaroslav Kmenta

Praha - Známý investigativní novinář Jaroslav Kmenta se pozastavil nad tím, jaké reakce vyvolal protest rodičů některých dětí, které přišel v první školní den pozdravit prezident Miloš Zeman. Kdybych byl na jejich místě, minimálně symbol červených trenek bych si na sebe vzal taky, vzkázal.

Kmenta začíná tím, že mu jeden z jeho followerů na Twitteru napsal ohledně chování maminky vůči Zemanovi. „To, že nemá soudnost prezident, ještě neznamená, abychom ji ztráceli i my, tedy ti, kteří jej kritizují. Na přivítání prvňáčků pokřikovat na Zemana: ať táhne, protestovat červenejma trenýrkama atd. ve chvíli, kde jsou děti, je podle mě ostuda. Lidé ztrácí soudnost a padají na stejné dno,“ cituje novinář uživatele Marka Exnera.

Jeho reakce ho prý překvapila. „Tak jsem mu odepsal: 'Neřekl bych. Je to prostě jen upřímná reakce lidí na jeho neurvalé chování... Děti si to sice v takovém věku nezaslouží, ale to bych nechal na přítomných rodičích. Jsou za jejich výchovu zodpovědní a myslím, že vědí, co dělají. Učí je od malička nevěřit lžím a sprostotě',“ vysvětlil mu Kmenta.

Pak ho ale někdo upozornil na text, jakým o Zemanově návštěvě ve škole a o protestu některých rodičů, informovala některá média. „Je to tedy lahůdka, jako z komunistických časů,“ rýpnul si do jednoho z bulvárních serverů, jehož majitelem je skupina Andreje Babiše. „Pro mě je záhada, proč se bulvár chová jako komunistické médium, které napomíná rodiče, jak se mají chovat. To, že to dělá Jiří Ovčáček, dává smysl. Je to sluha Zemana, který to dělá z ideologického přesvědčení, navíc to dělá i proto, že je to prostě jeho zaměstnání. Ale že se k tomu sníží novináři?“ podivoval se.

„Aby bylo jasno: nenacházíme se v normální situaci. A proto dochází k takovým excesům, jako byl i ten dnešní. Škola by za normální situace měla být prosta jakýchkoli politických výjevů. Jenže to by platilo, kdybychom se nacházeli v normální situaci, kdybychom měli prezidenta, který ctí zákony a etiku. Který se chová slušně a nemluví občas jako zvíře. Který neustále volá po likvidaci profesní skupiny novinářů a který uráží lidi jiného názoru a vyznání,“ myslí si Kmenta.

„Kdyby takový prezident, který tohle všechno nedělá, přišel mezi prvňáčky, nebyla by žádná ostrá reakce, žádné trenky, žádné projevy „táhni odsud“. Zeman tuhle situaci vyvolává. On je příčinou napětí ve společnosti. Zeman neumí být mravním symbolem, on neumí být slušným prezidentem. Je jen urážečem a pussyrajoťákem české politiky,“ nebere si servítky novinář.

Rodičům, jejichž děti bude ve škole Miloš Zeman vítal, se podle svých slov vůbec nediví. „Minimálně symbol červených trenek bych si na sebe vzal taky. Je to totiž symbol odporu proti buranství a hulvátství. Dokud bude Zeman takový, musí být na tyto – i často nepatřičné – reakce připravený. Nejsme v totalitě, ani v komunismu. Jsme ve svobodné zemi, kde je právo na názor zakotven v Ústavě,“ zdůrazňuje.

„A peskovat rodiče, aby se chovali slušně, když k nim přijde chodící encyklopedie hulvátství? Jako nechcete namluvit těm rodičům, že Zeman je Matka Tereza? Chápe Zeman, co po těch lidech vlastně chce? „Chovejte se ke mně slušně a držte huby, jsem přece prezident?“ To nemůže myslet vážně ani bulvár,“ kroutí hlavou investigativní novinář.

I proto schvaluje jakékoli protesty, které jsou v mezích slušnosti. „Schvaluji protesty, během nichž se nehází na politiky předměty, nepropaguje se násilí a nečastují se při nich lidé sprostými výrazy. Pokud jde o vyjádření svobodného názoru, otázkou míry a hranice je podle mého soudu jen slušnost. Nikoli místo a čas, kde k takovému projevu dochází. Tedy kromě pohřbu, kde bychom měli i tyto projevy už nechat spát,“ dodává Kmenta.

Témata:  Jaroslav Kmenta Miloš Zeman média

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy