Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Indický prezident Kóvind navštívil Karlovu univerzitu. Znalosti studentů ho zaskočily

Univerzita Karlova
Univerzita Karlova
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Indický prezident Rám Náth Kóvind dnes při třídenní návštěvě Česka zavítal na pražskou Univerzitu Karlovu (UK). V závěru oficiálního programu osobně pohovořil i s několika indickými studenty, kteří se v České republice vzdělávají. Naopak čtveřice českých studentů indologie pronesla před prezidentem krátké projevy v bengálštině, hindštině, sanskrtu a tamilštině.

Kóvind na jejich vystoupení reagoval slovy, že si připadal, že není na české univerzitě, ale na univerzitě v Indii. Ve svém projevu zmínil dlouhou tradici indických studií v Praze i spolupráci mezi oběma zeměmi.

Prezident si v historické univerzitní budově prohlédl Velkou aulu a v předsálí Vlasteneckého sálu, v němž se odehrála hlavní ceremonie, také výstavu knih přeložených z indického do českého jazyka. Od rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy obdržel Kóvind univerzitní zlatou medaili, podepsal se také do pamětní knihy.

Na Univerzitě Karlově studuje celkem 160 studentů z Indie. Značná většina v z nich, konkrétně 125, se věnuje lékařství a farmacii. Dohody o spolupráci na univerzitní úrovni UK se svými indickými protějšky zatím nemá. Odlišné je to na úrovni fakult, přírodovědecká a filozofická navázaly spolupráci se třemi indickými univerzitami.

"Univerzita Karlova má velký zájem spolupracovat s řadou indických vzdělávacích a vědeckých institucí. Rádi bychom navázali spolupráci především v oblasti medicíny, umění či humanitních věd. Instituce jako Indický technologický institut v Bombaji, Univerzita v Dillí či Institut vědy v Bangalore jsou pracoviště, se kterými bychom rádi realizovali úzkou spolupráci, a to především v oblasti výměny studentů a vědeckých pracovníků," uvedl Zima.

Na Kóvindově dnešním programu je ještě prohlídka laserového centra v Dolních Břežanech u Prahy a Strahovského kláštera. V podvečer by se měl prezident projít po Karlově mostě, v plánu je rovněž plavba po Vltavě. Návštěvu Česka ukončí Kóvind v neděli.

S českými politiky v čele s prezidentem Milošem Zemanem se Kóvind setkal v pátek na Hradě. Účastníci jednání české a indické delegace podepsali dohodu o zrušení víz pro držitele diplomatických pasů a memorandum o spolupráci ve vědě a výměně studentů. Kóvind ocenil Zemanova slova o tom, že by se Indie měla stát vzhledem ke svému významu stálým členem Rady bezpečnosti OSN. Součástí jednání bylo podle Zemana také téma boje proti terorismu a situace v Pákistánu, kde působí hnutí Tálibán.

Příští rok by měl Indii navštívit premiér Andrej Babiš (ANO). Prezidenti obou zemí upozornili rostoucí obchodní výměnu a spolupráci. Kóvind uvedl, že velké možnosti vidí v obraně, a vyzval české firmy k aktivitě v jeho zemi.

Témata:  Univerzita Karlova studenti zima

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy