reklama

Komunisté se ocitli na opačném konci žebříčku, podle průzkumu mají potenciál ve výši šesti procent. Pod deseti procenty jsou i hnutí Moravané, koalice Slušných lidí a Soukromníci a hnutí Brno plus.

V průzkumu, který agentury provedly v době od 21. srpna do 3. září, lidé rozhodnutí jít k volbám pouze uváděli, o volbě kterých stran vážně uvažují. Průzkum tedy neukazuje možný výsledek voleb. Svou účastí v říjnových volbách v Brně si bylo v době průzkumu jisto 48 procent dotázaných. Před čtyřmi lety k nim přišlo 38,69 procenta lidí.

ANO tehdy v Brně získalo téměř 20 procent hlasů a 13 mandátů mezi 55 zastupiteli. Následovala ČSSD s necelými 18 procenty hlasů a 11 mandáty, Žít Brno s podporou Pirátů s téměř 12 procenty hlasů a sedmi mandáty, stejný výsledek měla KDU-ČSL. Podporu 7,6 procenta a pět mandátů obdržela ODS, 7,3 procenta Strana zelených se čtyřmi mandáty stejně jako KSČM (6,72 procenta) a TOP 09 (6,57 procenta). Po volbách vytvořilo koalici ANO s Žít Brno s podporou Pirátů, KDU-ČSL a Strana zelených. Primátorem se stal Petr Vokřál (ANO). Po neshodách se koalice po roce a půl rozpadla. Později se však dala ve stejném složení dohromady a ještě ji rozšířila TOP 09.

Česká televize na čtvrtek 20. září připravila z Brna předvolební debatu s 11 lídry nynějších nejsilnějších kandidátek, odvysílá ji od 20:00 na ČT24.