Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Globální pakt o uprchlících? KSČM a SPD bod neprosadily, Okamura se pořádně naštval

Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Komunisté a následně ani hnutí SPD Tomia Okamury neprosadili, aby se Sněmovna na této schůzi zabývala globálním paktem o migraci. Zatímco Zdeněk Ondráček (KSČM) chtěl znát postoj kabinetu k tomuto paktu, Okamura chtěl, aby k němu dolní komora zaujala stanovisko.

Více než 190 zemí OSN schválilo podobu globálního paktu o migraci v polovině července. Cílem nezávazné dohody je podpora bezpečné, řízené a legální migrace a snížení počtu případů pašování lidí a obchodování s lidmi. České ministerstvo zahraničí tehdy zdůraznilo, že text ze své povahy není právně závazný a jednotlivé státy své stanovisko k němu vyjádří až na konferenci, která se bude konat v prosinci.

Ondráček uvedl, že pakt o migraci a také pakt o uprchlících by se měly projednávat koncem září na Valném shromáždění OSN, na němž by měl Česko zastupovat ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček (ČSSD). Proto chtěl, aby vláda poslance informovala o svém postoji k dokumentům. Ostřeji se k paktu o migraci vyjádřil Okamura, který chtěl, aby Sněmovna uvedla, že je v rozporu se základními zájmy Česka a českého národa. "Naše vláda s námi tyto závažné věci neprojednává," řekl.

Ani Ondráček, ani Okamura ale pro své návrhy na zařazení nových bodů na program schůze nenašli většinovou podporu.

Z jednání o globálním paktu o migraci se v loňském roce stáhly Spojené státy, protože podle nich je pakt neslučitelný s migrační politikou Washingtonu. Ve druhé polovině července ohlásilo proceduru odchodu z jednání o dohodě Maďarsko. Uvedlo, že pakt jde zcela proti bezpečnostním zájmům země.

Globální pakt pro bezpečnou, řízenou a legální migraci má za cíl řešit, proč lidé migrují, jak je chránit, jak je v nových zemích integrovat, jak umožnit jejich návrat domů a další otázky. Mimo jiné definuje migraci jako základní lidské právo.

Témata:  Svoboda a přímá demokracie KSČM Tomio Okamura

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy