Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš se vysmál šéfovi odborů Středulu: Chce, aby nikdo nepracoval a všichni brali mzdu

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Halin Selasicz / INCORP images

Praha - Premiér Andrej Babiš (ANO) odmítl výhrady odborů proti změnám služebního zákona, které jeho vláda připravila. O předsedovi Českomoravské konfederace odborových svazů Josefu Středulovi řekl, že dělá kampaň a že by chtěl, aby nikdo nepracoval a všichni dostávali mzdu. Zkritizoval dnes v rámci interpelací také představitele a postoj Evropské komise.

"Pan Středula, ten by vlastně chtěl, aby nikdo nepracoval a aby dostávali jenom prachy. To je asi jeho koncept. A teďka nebudu polemizovat o tom, že stále dělá kampaň na prezidenta pravděpodobně," prohlásil Babiš.

Premiér to uvedl na dotaz předsedy Pirátů Ivana Bartoše, který chtěl vědět, jak se vláda postavila ke kritice vládní novely služebního zákona. Podle Bartoše novela zvyšuje politický vliv na státní správu mimo jiné tím, že zjednodušuje odvolávání státních zaměstnanců, což kritizovaly odbory i Evropská komise.

"My jsme s Evropskou komisí mluvili xkrát. Já jsem se dokonce nabízel, že to půjdu projednat s eurokomisařkou (pro regionální politiku Corinou) Cretuovou, ale to mi zakázali. Takže tam chodila paní (ministryně pro místní rozvoj Klára) Dostálová (za ANO), a jsou to všechno nesmysly," uvedl Babiš. Podle něj je absurdní, aby byl ministr do počtu a nemohl vyměnit podřízeného, s nímž je nespokojen.

K výhradám Evropské komise premiér uvedl, že novela s ní byla konzultována a diskutována. "Evropská komise má nějaké postavení a my chceme, aby se změnilo, aby nám všechno nediktovali. My chceme určovat, kam peníze z Evropy půjdou. My nebudeme v poloze nějakého služebníčka podřízeného, my tam platíme 50 miliard ročně," řekl Babiš.

Premiér poznamenal, že odbory si pro úředníky vymohly nesčetné výhody včetně osmihodinové pracovní doby denně. "Já makám 15 hodin," dodal předseda vlády.

Témata:  Andrej Babiš Josef Středula odbory

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy