reklama

Dodal, že v případě šestého obviněného bude policie navrhovat vazbu. Zbývajících pět obviněných je stíháno na svobodě. Lidí přiotrávených nebezpečným syntetickým kanabinoidem, který se šíří hlavně v Ostravě, přibývá. Už je jich jedenadvacet. Policisté odhalili také další desítky balení drogy.

"Aktuálně prověřujeme možnost intoxikace celkem 21 osob. Znovu proto apelujeme na veřejnost, aby nekonzumovala předmětné látky," uvedla policejní mluvčí Gabriela Pokorná. Připomněla, že drogu lze popsat jako sušenou rostlinou hmotu podobající se nadrcenému konopí nebo rostlinnému koření. "Jejich aroma je spíše bylinného charakteru a od aroma konopí se výrazně liší. Látky zpravidla uživatelé kouří. Substance se však mohou vyskytovat též v krystalické podobě a mohou být zaměňovány za drogy," uvedla Pokorná. Policie i zdravotníci upozorňují na to, že fatální následky může mít požití syntetického kanabinoidu v kombinaci s alkoholem. Právě bezdomovec, který po požití drogy zemřel, byl opilý.

Podle dostupných informací se droga zatím šíří hlavně v Ostravě, pouze u jednoho případu intoxikace záchranáři zasahovali v Hlučíně na Opavsku. Policie se zatím blíže nevyjádřila k možnému místu původu drogy, stále to vyšetřuje. Droga už se ale šíří i mezi jinými skupinami lidí než bezdomovci.

Policie se případem začala zabývat, když v pondělí v Komenského sadech zkolabovali dva muži bez domova, dvaatřicetiletý muž přes snahu záchranářů zemřel. Drogu kombinovali s velkým množstvím alkoholu.

Pondělní případ, který zalarmoval policisty, byl specifický přítomností dvou pacientů, z nichž jeden zemřel, na jednom místě. Týž den dopoledne se přiotrávil chlapec a u obou pondělních případů zasahoval stejný lékař. Zpětně pak záchranáři začali dohledávat další podezřelé případy. Přiotrávení většinou trpí křečemi, dezorientací, poruchami vědomí a neklidem.