reklama

Bělobrádek v úvodu konference řekl, že strana musí být atraktivní pro mladé, ale neztrácet ani u seniorů. "Jsou strany, které vítězí na základě marketingu, které na základě průzkumů nabídnou lidem to, co chtějí slyšet," uvedl. Takové strany však podle něj nedbají na to, co takové věci budou znamenat pro Česko. "KDU-ČSL naopak zůstane stranou hodnotovou," dodal. Odmítl také lež, urážky a ponižování soupeřů v politice.

Bělobrádek uvedl, že strana neustoupila ze svých podmínek pro vstup do vlády, když se ukázalo, že jsou neslučitelné s představami ANO a prezidenta Miloše Zemana. "Jsem rád, že jsme ohledně toho našli velký konsensus uvnitř strany," řekl. Kritizoval ČSSD a další strany ochotné připustit to, že vládu ANO a ČSSD podpořili v hlasování o důvěře komunisté. Pokud nebrání některé hodnoty, hrozí podle něj i tím, že budou v budoucnu "bombardovat" hodnoty ústavní.

Lidovci proto zdůrazňovali důležitost říjnových voleb do třetiny Senátu. Bývalý premiér a někdejší senátor KDU-ČSL Petr Pithart uvedl, že Senát může přibrzdit legislativu, ale v nouzi také šlápnout na brzdu. "Není vyloučeno, že to bude muset být teď zvolený Senát, který bude muset na brzdu šlápnout," řekl Pithart v předtočené zdravici s odkazem na některé plány premiéra Andreje Babiše (ANO). "Senát by musel držet nohu na brzdě velmi silně, ale má na to, bez něj se nejdůležitější pravidla této země nezmění," prohlásil.