reklama

Podle mluvčí ministerstva Gabriely Štěpányové by přijetí pozměňovacího návrhu českým parlamentem bylo v rozporu s právem EU a Česku by za něj hrozily sankce. "Z celkového objemu sortimentu, který se dnes dodává do ordinací napřímo, se jedná o zlomek," řekla ČTK. Povinné vakcíny budou v ordinacích dostupné i nadále. Podle lékařů si ale jiné země vyjednaly výjimku i pro nepovinná očkování, české ministerstvo zaspalo.

Podle Koalice soukromých lékařů, která sdružuje praktiky, ambulantní specialisty a stomatology, a Sdružení soukromých gynekologů, povede opatření ke snížení proočkovanosti. Pacient bude muset nejprve k lékaři pro recept, s ním pak do lékárny a zase zpět do ordinace.

"Největším rizikem je narušení teplotního řetězce při přenášení vakcíny z lékárny do ordinace lékaře, kdy může dojít k jejímu znehodnocení. Za to odmítáme nést při aplikaci takto poškozené očkovací látky odpovědnost," uvedl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Vadí jim také posílání pacienta od lékaře do lékárny a zpět. Ministerstvo o tom chce s prakticky dál jednat.

Lékárníci naopak nové nařízení vítají. Podle nich může lékař pacientovi poslat e-recept na vakcínu na mobil, jednu cestu tak ušetří. Navrhují také možnost, že by se očkovalo přímo v lékárně jako je tomu v Británii, Francii, Irsku či Švýcarsku. Lékaři s tím ale nesouhlasí. "Lékárníci k aplikaci očkovací látky a řádnému ošetření případných komplikací nemají v ČR odpovídající vzdělání, lékárny k tomu nejsou potřebně prostorově vybaveny, nevedou zdravotnickou dokumentaci pacientů, neznají pacienty tak, jako jejich ošetřující lékař," dodal Šonka.