Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řidiči, pozor. Od 1. října se mění povinná výbava vozidel a lékárnička

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Temper Communication

Praha - Od 1. října dojde ke změně povinné výbavy vozidel. Zmizí z ní některé položky, které mnoha řidičům jen zabíraly místo v kufru. Některé změny se navíc dotknout i lékárniček, u kterých už nás nebude muset trápit expirační lhůta.

Z výbavy pro klasické automobily zmizí například náhradní pojistky a náhradní žárovky. Jak praxe ukazuje, řada obyčejných motoristů si s výměnou svépomocí mnohdy neporadí a vůz raději svěří do nejbližšího servisu. S rozvojem moderních technologií svícení, jako jsou xenonové a LED světlomety, navíc pozbývají žárovky smysl.

Ze seznamu povinného vybavení pak zmizí i zvedák, klíč na matice a náhradní kolo. To však platí pouze pro automobily, které jsou 1. vybaveny pneumatikami umožňujícími nouzové dojetí a současně jsou schopny defekt indikovat (systém TPMS), případně 2. pro vozidla vybavená prostředky k bezdemontážní opravě umožňující nouzové dojetí (spreje, sady na opravu), nebo 3. vozidla se zajištěnou asistenční službou.

Po konzultacích s ministerstvem zdravotnictví pak ministerstvo dopravy prosadilo vyloučení některých věcí z lékárniček. Konkrétně trojcípý šátek, náplast s polštářkem, plastovou roušku a nůžky, které se podle ministerstva dopravy příliš často nevyužívaly.

Navíc odpadnou i starosti s expirací lékárniček, ve kterých nakonec zůstane jen obvaz hotový s 1 polštářkem, obvaz hotový s 2 polštářky, náplast hladká (cívka), obinadlo škrtící pryžové, rukavice pryžové (latexové) a isotermická folie o rozměrech min. 200 x 140 cm.

"Vozit povinně v autě žárovky nebo pojistky už je v současnosti zbytečné, u nových aut řidiči stejně nechávají výměnu světel na servisu. Stejně tak po domluvě s ministerstvem zdravotnictví jsme se rozhodli, že pro první pomoc postačí lékárnička bez roušky, nebo náplastí s polštářkem a už jí nebude nutné měnit kvůli expiraci," tvrdí ministr dopravy Dan Ťok.

Témata:  řidiči auto

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy