reklama

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu zopakoval, že KSČM podpořila jeho vládu jen jednorázově; chce proto o rozpočtu jednat se všemi sněmovními stranami. Piráti a TOP 09 ústy svých místopředsedkyň Olgy Richterové a Markéty Pekarové Adamové v Partii navržený rozpočet odmítli.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek v Otázkách Václava Moravce uvedl, že jeho strana bude ve Sněmovně navrhovat, aby vláda sestavila nový rozpočet, který by byl vyrovnaný a na investice by vyčlenil alespoň 150 miliard namísto 120 miliard korun, tedy tolik jako v dobách hospodářské krize před šesti lety. Předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka uvedl, že to jeho strana nepodpoří a že na investice je v rozpočtu více peněz než v minulých letech.

"Při hlasování o důvěře vlády tuto vládu podpořili poslanci a poslankyně KSČM, takže to je první přirozený partner," řekla Maláčová na dotaz, kde ANO a ČSSD budou hledat hlasy pro schválení rozpočtu.

Předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM) v úterý ČTK řekla, že komunisté chtějí vládní návrh rozpočtu nejdříve podrobně prostudovat a na základě toho se pak rozhodnout. Předsedkyně připustila, že navrhovaný schodek 40 miliard korun není z ekonomického hlediska optimální. Míní ale, že každá vláda plní své politické priority. Opozici kromě vysokého schodku vadí na rozpočtu i nízká míra investic v době hospodářského růstu.

Investice jsou přitom podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) prioritami rozpočtu, stejně jako zvyšování životní úrovně seniorů a růst platů ve státní správě. Celkové výdaje rozpočtu navrhuje ministerstvo financí na 1,505 bilionu korun a příjmy 1,465 bilionu korun. S deficitem 40 miliard korun úřad počítá i v letech 2020 a 2021. Letos je rozpočet schválen se schodkem 50 miliard korun, k dnešnímu dni je podle Babiše přebytek rozpočtu zhruba deset miliard korun.