reklama

Analýza se týkala 11 převážně sněmovních stran a článků na jejich internetových stránkách v období od 1. března do 14. září. Vycházela z četnosti výrazů agresivity vůči jiným názorovým skupinám, odkazování se na ideály, dogmatismu, zaštiťování se kolektivem, ideologického myšlení a také používání dramatických slov a symbolů.

Svobodné na první místo vyneslo nejčastější používání ideálů, tedy slov jako svoboda a národ. SPD dominovala ve vymezování se proti odlišným názorovým skupinám a ODS v kategorii dogmatických slov typu "naprosto, rozhodně, všichni, absolutní". Až za nimi skončily KSČM, ANO a ČSSD.

Texty představitelů hnutí ANO jsou podle Petráka v tomto směru mimořádně nesourodé. Jejich autoři se silně odlišovali jak způsobem komunikace, tak svými postoji. Výsledek hnutí je proto průměrem velmi rozdílných hodnot, a má menší vypovídající hodnotu, než je tomu u ostatních stran, upozornil analytik.

ČSSD se podle něj po vstupu do vlády začala ostře vyhraňovat vůči opozici i ANO. To přispělo k tomu, že ČSSD oproti loňskému roku výrazně zvýšila svou slovní agresivitu, uvedl Petrák. Ještě více zvýšila emocionalitu své komunikace ODS. Soustřeďuje se na kritiku vlády, pro kterou používá mimo jiné nové označení "polokomunistická".