Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejvyšší správní soud byl za Baxy v mnohém výjimečný

Budova Nejvyššího správního soudu v Brně
Budova Nejvyššího správního soudu v Brně
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Nejvyšší správní soud (NSS) pod vedením Josefa Baxy vyrostl podle právních expertů v otevřenou instituci, která se v mnohém vymyká poměrům v české justici. Odborníci oslovení ČTK zdůrazňují zejména Baxovy manažerské zásluhy. Patnáctileté Baxovo působení v čele soudu dneškem končí, v pondělí jej nahradí dosavadní místopředseda Michal Mazanec, jehož zástupkyní by se měla výhledově stát Barbara Pořízková.

Baxa se dlouhodobě snažil budovat "tak trochu jiný soud", což je slovní spojení, jež se opakovaně objevuje v sebeprezentaci NSS. "Myslím, že se mu to podařilo v tom nejlepším slova smyslu," uvedl na dotaz ČTK Richard Pomahač, profesor správního práva a správní vědy z Univerzity Karlovy.

Podle Ligy lidských práv zpřístupnil komunikativní Baxa správní soudnictví veřejnosti a umožnil jí nahlédnout pod pokličku justice. "Sám Baxa před lety uvedl, že společně se vznikem NSS vzniká lidem spojenec ve věčném boji proti úřadům, a podle našeho názoru svému slibu dostál," napsala ČTK za ligu Nela Faltusová.

Advokát a bývalý náměstek ministrů spravedlnosti František Korbel přičítá Baxovi k dobru to, že dokázal otevřít soud odborníkům různých osobnostních profilů a také lidem z jiných právních profesí. "Je to mnohem lepší než homogenní masa kariérních soudců, kteří jsou soudci celý život, nic jiného nepoznali a mají pocit, že jsou jediní vyvolení," domnívá se Korbel.

Baxy si váží také olomoucký advokát Michal Filouš, specializovaný na stavební a správní právo. "Stojí za ním neskutečná řada u laické veřejnosti neviditelných počinů, která udělala z NSS mladou a jedinou perlu české justice, což by spíše lidé této země na prvním místě očekávali od Ústavního soudu, ač tomu tak bohužel podle mých zkušeností určitě není," uvedl Filouš.

Podle odborníka na správní právo a publicisty Petra Kolmana je sice Baxa vysoce kvalitní a zkušený právník, ale spíše organizátor než soudce v užším slova smyslu. "NSS je dobře nastartován. Myslím, že doktor Mazanec ho může posunout opět o pár metrů dále, ale rozhodně nezačíná na zelené louce. Bůh ochraňuj nezávislé správní soudnictví jako maják stability v divokých mořích správně-právní každodennosti," uvedl Kolman.

Témata:  Nejvyšší správní soud (NSS)

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy