reklama

Epidemie chřipky přichází každoročně, většinou začíná v lednu. "Většina pacientů, pokud má v této době akutní respirační onemocnění, má chřipku. Ta upozadí veškerá jiná onemocnění," řekla lékařka. Loni s vážným průběhem chřipky skončilo v nemocnici přes 660 lidí, z toho zhruba 260 v souvislosti s chřipkou zemřelo.

V Česku se vyhlašuje plošná epidemie, když je přibližně 1500 nemocných na 100.000 obyvatel. Podle Herrmannové ale všichni pacienti s chřipkou nejdou k lékaři a ne všichni lékaři chřipku hlásí krajským hygienickým stanicím.

Odborníci doporučují každoroční očkování, některá média ale uvedla, že vakcín je v současnosti nedostatek. "V prodeji je čtyřvalentní vakcína Influvac Tetra, jejíž dodávky by měly být v nejbližší době navýšeny. Čtyřvaletní vakcína Vaxigrip Tetra bude k dispozici v řádu dnů," sdělila ČTK mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Barbora Peterová.

Ústav s dodavateli jedná, dodávky by měly být stejné jako loni. V případě, že bude zájem vyšší, dovezou se šarže z ciziny, dodala Peterová s tím, že je běžné, že jsou vakcíny dodávány před sezónou.

"Nedostatek vakcín se v médiích objevil již dříve. Druhý den jsem měl plnou ordinaci, všichni se chtěli nechat očkovat. Očekávám, že zase bude plno," řekl místopředseda Společnosti všeobecného lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Igor Karen.

Očkování je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění rizikovým skupinám. Pro seniory a chronické pacienty s nemocemi jako cukrovka, obezita nebo onemocnění srdce je chřipka nebezpečnější než pro běžnou populaci. Úmrtí na chřipku a související zápal plic při epidemii je 435krát pravděpodobnější u nemocných s kombinací nemocí srdce a plic, 240krát vyšší u diabetu s kardiovaskulární nemocí, 120krát u plicních onemocnění a 52krát u samotných kardiovaskulárních chorob. Očkovat se z těchto rizikových pacientů každoročně nechá jen asi pětina.

Chřipkové viry se dělí na typy A, B a C a jejich podtypy. Odborníci očkovací vakcínu pro následující sezónu sestavují podle odhadů, jaké typy viru budou v sezóně kolovat.

Chřipka se od běžné virózy liší rychlým nástupem, bolestí kloubů a tělesnou teplotou nad 38 stupňů Celsia. Nejúčinnější prevencí je vyhnout se kontaktu s nemocnými, dále pravidelné mytí rukou vodou s mýdlem. Neumytýma rukama by se lidé neměli dotýkat obličeje.