reklama

Prezident Miloš Zeman jmenoval současný kabinet 27. června, vláda nahradila předchozí Babišovu menšinovou sestavu ANO, která v lednu nezískala důvěru. "Naše vláda funguje, chápu, že média jsou smutná, že nemáme konflikty. Dělali jsme a děláme kompromisy," uvedl Babiš. Kabinet podle něj různé názory řeší a páteční a sobotní komunální volby nebudou mít na existenci vlády vliv.

Hamáček uvedl, že dohoda ČSSD s ANO ukončila devět měsíců nestability po sněmovních volbách. "Říkalo se, že bude sociální demokracie fíkovým listem a zakrývat jinou koalici ve Sněmovně. Nic takového se nestalo, jsme schopni spolupracovat a priority ve Sněmovně prosazovat," uvedl Hamáček. Koalice podle něj funguje, ne na všem se shodne, což ale považuje za běžné. "Diskusi vedeme věcně a bez nějakých neférových praktik," dodal.

Babiš označil za klíčové, že se podařilo poslat do Sněmovny návrh rozpočtu na příští rok. Plán počítá se schodkem 40 miliard korun, což je o deset miliard méně, než původně plánovalo ministerstvo financí. Vláda má podle Babiše pozitivní sociální program a na rozdíl od pravicových vlád snižuje daně. Za úspěchy kabinetu označil navýšení starobních důchodů a zvýšení platů v různých oblastech od zdravotnictví po školství. Za prioritu označil i sport, připomněl také dohodu o tom, že se začnou proplácet první tři nemoci od poloviny příštího roku.

Předsedové opozičních stran v anketě ČTK ke 100 dnů vlády kritizovali například navržený schodkový rozpočet na příští rok, ale také to, že vláda nemá ani po 100 dnech plnohodnotného ministra zahraničí. ČSSD ustoupila v září od nominace Miroslava Pocheho (ČSSD), kterého odmítl jmenovat prezident Miloš Zeman. Místo něj navrhuje dosavadního náměstka Tomáše Petříčka (ČSSD). Hamáček, který diplomacii vede společně s vnitrem, dnes řekl, že doufá, že bude Petříček jmenován příští týden.