Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda ANO a ČSSD funguje, pochvaluje si Babiš. Pak si rýpnul do novinářů

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Menšinová vláda ANO a ČSSD má výsledky, řekl na dnešní tiskové konferenci ke 100 dnům koaličního vládnutí premiér Andrej Babiš (ANO). Vyzdvihl například připravený rozpočet na příští rok, diferencované navyšování platů či růst důchodů. Pozitivní dopad podle něj mají i slevy na jízdném pro studenty a seniory. Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) se ukazuje, že vstup sociální demokracie do vlády byl správný. Opozice v souvislosti se 100 dny vlády v anketě ČTK kritizovala neplnohodnotně obsazený post ministra zahraničí či schodkový rozpočet.

Prezident Miloš Zeman jmenoval současný kabinet 27. června, vláda nahradila předchozí Babišovu menšinovou sestavu ANO, která v lednu nezískala důvěru. "Naše vláda funguje, chápu, že média jsou smutná, že nemáme konflikty. Dělali jsme a děláme kompromisy," uvedl Babiš. Kabinet podle něj různé názory řeší a páteční a sobotní komunální volby nebudou mít na existenci vlády vliv.

Hamáček uvedl, že dohoda ČSSD s ANO ukončila devět měsíců nestability po sněmovních volbách. "Říkalo se, že bude sociální demokracie fíkovým listem a zakrývat jinou koalici ve Sněmovně. Nic takového se nestalo, jsme schopni spolupracovat a priority ve Sněmovně prosazovat," uvedl Hamáček. Koalice podle něj funguje, ne na všem se shodne, což ale považuje za běžné. "Diskusi vedeme věcně a bez nějakých neférových praktik," dodal.

Babiš označil za klíčové, že se podařilo poslat do Sněmovny návrh rozpočtu na příští rok. Plán počítá se schodkem 40 miliard korun, což je o deset miliard méně, než původně plánovalo ministerstvo financí. Vláda má podle Babiše pozitivní sociální program a na rozdíl od pravicových vlád snižuje daně. Za úspěchy kabinetu označil navýšení starobních důchodů a zvýšení platů v různých oblastech od zdravotnictví po školství. Za prioritu označil i sport, připomněl také dohodu o tom, že se začnou proplácet první tři nemoci od poloviny příštího roku.

Předsedové opozičních stran v anketě ČTK ke 100 dnů vlády kritizovali například navržený schodkový rozpočet na příští rok, ale také to, že vláda nemá ani po 100 dnech plnohodnotného ministra zahraničí. ČSSD ustoupila v září od nominace Miroslava Pocheho (ČSSD), kterého odmítl jmenovat prezident Miloš Zeman. Místo něj navrhuje dosavadního náměstka Tomáše Petříčka (ČSSD). Hamáček, který diplomacii vede společně s vnitrem, dnes řekl, že doufá, že bude Petříček jmenován příští týden.

Témata:  Andrej Babiš Jan Hamáček vláda

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy