reklama

Rakušan připomněl, že za STAN či s jeho podporou kandiduje sedm lidí, kteří pravděpodobně postoupí do druhého kola senátních voleb. "To je úžasný úspěch," konstatoval.

Podobně hodnotil také výsledky v obcích. V těch nejmenších podle něj soupeří zástupci Starostů o prvenství s lidoveckými kandidáty. "A ukazuje se, že jsme schopni uspět i v obcích střední velikosti a městech," dodal.

Předseda STAN Petr Gazdík očekává, že hnutí posílí v Senátu a získá i více obecních zastupitelů než před čtyřmi roky. V Praze, kde STAN sestavilo s TOP 09, KDU-ČSL a LES kandidátku Spojené síly pro Prahu, očekává zisk nejméně 15 procent hlasů, řekl v České televizi.

Gazdík připomněl, že STAN má nyní s 12 senátory třetí nejsilnější klub v horní komoře Parlamentu, z toho třem letos končí funkční období. "Věřím, že náš klub posílí," řekl Gazdík. Kromě vlastních kandidátů STAN očekává i úspěch rektora brněnské Masarykovy univerzity Mikuláše Beka nebo neúspěšných prezidentských kandidátů Jiřího Drahoše, Pavla Fischera a Marka Hilšera, které Starostové před volbami podpořili.

V obecních volbách kandidují zástupci STAN nejen pod značkou hnutí, ale i v rámci různých místních uskupení a koalic, podle Gazdíka to ale jméno STAN nijak neoslabuje. Podle něj získalo hnutí před čtyřmi lety v rámci různých volebních uskupení zhruba 7500 obecních mandátů, letos očekává vyšší zisk.