Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O Prahu bojují ODS a Piráty. ČSSD úplně propadla

26. kongres ODS
26. kongres ODS
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

V Praze po sečtení poloviny okrsků soupeří v komunálních volbách o první místo ODS a Piráti, mají shodně zhruba 17,5 procenta hlasů. Třetí ANO dostalo zatím 16,10 procenta, na čtvrtém a pátém místě se střídají hnutí Praha Sobě a Koalice TOP 09, STAN a lidovců Spojené síly pro Prahu. Obě uskupení dosud mají shodně kolem 15,8 procenta. Jiné strany se do zastupitelstva nedostanou, poprvé od roku 1990 z něj tak vypadnou zástupci ČSSD a KSČM. Vyplývá to z průběžných výsledků na serveru www.volby.cz a z propočtu ČTK.

Sociální demokraté měli po sečtení poloviny okrsků 2,99 procenta, komunisté 3,59 procenta. Podle propočtů ČTK už nemají šanci překročit potřebnou pětiprocentní hranici. Zelení, kteří byli stejně jako ČSSD dosud zastoupeni i ve vedení města za Trojkoalici s lidovci a STAN, zatím dostali 1,79 procenta.

Volební komisaři musí sečíst hlasy v 1116 okrscích v 57 městských částech. Volební účast zatím přesahuje 44 procent.

V hlavním městě se letos do boje o magistrát přihlásilo 29 politických stran a sdružení, o dvě méně než před čtyřmi lety. Pražané volili 65 zastupitelů v jednom obvodu. Jako nové uskupení by se po sečtení poloviny okrsků dostalo do zastupitelstva hnutí Praha Sobě kolem starosty Prahy 7 Jana Čižinského.

V roce 2014 v Praze nejvíc hlasů dostalo ANO, které jako nováček komunálních voleb získalo zhruba 22 procent hlasů a 17 křesel v zastupitelstvu. Druhá TOP 09 s víc než pětinou hlasů měla 16 mandátů. Trojkoalice Strany zelených, KDU-ČSL a STAN obsadila osm křesel, po osmi zastupitelích měla také ODS a ČSSD. Čtyři místa v zastupitelstvu získali shodně komunisté a Piráti.

Primátorem se po volbách stala Adriana Krnáčová, která vedla kandidátku ANO. Koalici vytvořilo ANO s Trojkoalicí a ČSSD. V jedenáctičlenné pražské radě obsadilo ANO pět míst, ČSSD a Trojkoalice po třech radních

Témata:  Komunální volby Praha ODS Hnutí ANO Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy