reklama

V hlavním městě vede ODS s mírným náskokem před Piráty. Občanští demokraté ale mohou i v případě vítězství skončit v opozici. Lídr Praha Sobě Jan Čižinský oznámil, že během dnešního večera začne povolební vyjednávání s Piráty a s blokem Spojené síly pro Prahu, který tvoří TOP 09, STAN, KDU-ČSL, LES a demokraté Jana Kasla. Podle současných výsledků by tato koalice měla na magistrátu většinu.

Do pražského zastupitelstva se poprvé od roku 1990 nedostanou zástupci ČSSD a KSČM, vyplývá z propočtu ČTK. Sociální demokraté nebudou poprvé od roku 1990 také v zastupitelstvech Hradce Králové či Ústí nad Labem.

Hnutí ANO zvítězilo z krajských měst v Ostravě, Olomouci, Jihlavě, Hradci Králové, Karlových Varech, Ústí nad Labem, Pardubicích, Českých Budějovicích a Zlíně. Ve 22:30 vedlo průběžně také v Brně a Plzni. V Liberci skončilo ANO druhé, vyhráli tam Starostové pro Liberecký kraj.

Z dalších statutárních měst zvítězila v Karviné a ve Frýdku-Místku ČSSD. V Třinci vyhrálo sdružení Osobnosti pro Třinec, v Kladně Volba pro Kladno a v Mostě ProMOST. Občanští demokraté zvítězili v Jablonci nad Nisou, Mladé Boleslavi a Teplicích. ANO vyhrálo v Přerově, Prostějově, Havířově, Děčíně a Opavě.

Premiér a předseda ANO Andrej Babiš označil výsledky v krajských a okresních městech za úspěch. ANO podle něj mění Českou republiku k lepšímu. Dobře prý nevypadají výsledky v Praze, Babiš to považuje za důsledek toho, jaké bylo působení zástupců ANO v hlavním městě. Neočekává, že by výsledek voleb ovlivnil fungování koaliční menšinové vlády ANO a ČSSD.

Podle předsedy ODS Petra Fialy občanští demokraté ve volbách jasně posílili a ukazuje se, že strana jde krok po kroku správným směrem. V příštích volbách do Poslanecké sněmovny by prý měla ODS bojovat o směřování Česka proti levicovému hnutí ANO. Babiš předtím při hodnocení voleb levicovou orientaci svého hnutí odmítl a Fialu kvůli podobným vyjádřením kritizoval.

Předseda ČSSD Jan Hamáček bere výsledek voleb jako signál, že se sociální demokracie už odrazila ode dna, na které dopadla v loňských sněmovních volbách. Úspěchy se dostavily tam, kde je strana konsolidovaná, řekl. Vyzdvihl výsledky v Karviné, Frýdku-Místku či Náchodě, naopak pro velká města chce hledat nová témata, za vhodné považuje dostupné bydlení.

Volby se podle komisí obešly bez větších problémů. V Ústeckém kraji ale policie přijala několik podnětů kvůli podezření z možného pokusu o ovlivnění voleb, všemi se zabývá. Kriminalisté zasahovali ve volebních místnostech v Ústí nad Labem a Bílině na Teplicku, podrobnosti ale zatím policie sdělovat nebude.