reklama

Primátor a lídr ANO Petr Vokřál jednal už s jedničkou ODS Markétou Vaňkovou. Ani jeden spolupráci nevyloučil, ale ani ji nepotvrdil. Oba chtějí počkat na konečné výsledky voleb, po kterých bude jasné rozložení mandátů. Podle Vokřála je možné, že by mohla vzniknout i dvoukoalice.

S ODS chce jednat jako s druhou stranou ve volbách a potom se podle něj uvidí, zda jsou zástupci schopni se dohodnout. "Od toho se bude odvíjet další jednání," řekl Vokřál. Jednat chce případně i s KDU-ČSL a Piráty, se kterými bylo ANO dosud v koalici. Nevyloučil ani ČSSD. Jednat však nebude s SPD, pokud se do zastupitelstva dostane.

Před čtyřmi lety zvítězilo v komunálních volbách v Brně hnutí ANO, které získalo 19,93 procenta hlasů a 13 mandátů mezi 55 zastupiteli. Následovala ČSSD s 17,67 procenta hlasů a 11 mandáty, Žít Brno s podporou Pirátů s 11,89 procenty hlasů a sedmi mandáty, rovněž sedm křesel měla KDU-ČSL, kterou volilo 11,83 procenta lidí.

Podporu 7,61 procenta a pět mandátů obdržela ODS, 7,37 procenta Strana zelených se čtyřmi mandáty stejně jako KSČM (6,72 procenta) a TOP 09 (6,57 procenta). K minulým volbám přišlo 38,69 procenta lidí. Po volbách vytvořilo koalici hnutí ANO s Žít Brno s podporou Pirátů, KDU-ČSL a Strana zelených. Primátorem se stal Petr Vokřál (ANO). Po neshodách se koalice po roce a půl rozpadla. Později se však dala ve stejném složení dohromady a ještě ji rozšířila TOP 09.