Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zpěvačka Taylor Swiftová ovlivňuje celé USA: Po její výzvě vzrostl počet registrací voličů

Volby USA
Volby USA
Foto: Pixabay

Americká popová hvězda Taylor Swiftová se o víkendu poprvé hlasitěji vyjádřila k dění na domácí politické scéně a její vzkaz zdá se zvýšil zejména u mladých lidí zájem o nadcházející volby do Kongresu. Zpěvačka na instagramu podpořila demokratické kandidáty ve státě Tennessee, ačkoli se dosud "zdráhala veřejně dávat najevo své politické názory".

Následoval prudký nárůst počtu registrací přes portál, na který 28letá písničkářka ve svém příspěvku odkazovala, uvádí dnes americká média.

"Tolik inteligentních, rozumných, vyrovnaných lidí za poslední dva roky oslavilo 18. narozeniny a nyní mají tu čest a právo, že se jejich hlas bude počítat. Nejdříve se ale musíte zaregistrovat... Jděte na vote.org a najdete všechny informace," napsala Swiftová na instagram v neděli večer amerického času.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

I’m writing this post about the upcoming midterm elections on November 6th, in which I’ll be voting in the state of Tennessee. In the past I’ve been reluctant to publicly voice my political opinions, but due to several events in my life and in the world in the past two years, I feel very differently about that now. I always have and always will cast my vote based on which candidate will protect and fight for the human rights I believe we all deserve in this country. I believe in the fight for LGBTQ rights, and that any form of discrimination based on sexual orientation or gender is WRONG. I believe that the systemic racism we still see in this country towards people of color is terrifying, sickening and prevalent. I cannot vote for someone who will not be willing to fight for dignity for ALL Americans, no matter their skin color, gender or who they love. Running for Senate in the state of Tennessee is a woman named Marsha Blackburn. As much as I have in the past and would like to continue voting for women in office, I cannot support Marsha Blackburn. Her voting record in Congress appalls and terrifies me. She voted against equal pay for women. She voted against the Reauthorization of the Violence Against Women Act, which attempts to protect women from domestic violence, stalking, and date rape. She believes businesses have a right to refuse service to gay couples. She also believes they should not have the right to marry. These are not MY Tennessee values. I will be voting for Phil Bredesen for Senate and Jim Cooper for House of Representatives. Please, please educate yourself on the candidates running in your state and vote based on who most closely represents your values. For a lot of us, we may never find a candidate or party with whom we agree 100% on every issue, but we have to vote anyway. So many intelligent, thoughtful, self-possessed people have turned 18 in the past two years and now have the right and privilege to make their vote count. But first you need to register, which is quick and easy to do. October 9th is the LAST DAY to register to vote in the state of TN. Go to vote.org and you can find all the info. Happy Voting! ???

Příspěvek sdílený Taylor Swift (@taylorswift), Říj 7, 2018 v 4:33 PDT

Během následujících 24 hodin se přes zmíněnou neziskovou stránku zaregistrovalo 65.000 voličů, napsal server BuzzFeed News. Podle agentury Reuters dosáhl do dnešního večera počet nových registrací 240.000. Za celý minulý měsíc se přitom přes vote.org zaregistrovalo jen 190.000 voličů.

Swiftová má na instagramu přes 112 milionů sledujících a její příspěvek o nadcházejících volbách už má téměř dva miliony "lajků", zároveň však nelze přesně určit, zda nárůst počtu registrací zapříčinil pouze její apel. Média podotýkají, že ve více než deseti amerických státech včetně Tennessee mají dnes voliči před hlasováním 6. listopadu poslední možnost k registraci.

"Jedna věc je ale jistá, zaznamenáváme masivní nárůst u voličů ve věkových kategoriích 18 až 24 let a 25 až 29 let," citovala agentura Reuters prohlášení webu vote.org. Podle serveru Quartz ze 105.000 osob, které se zaregistrovaly do 36 hodin od zveřejnění vzkazu Swiftové, spadá do uvedených skupin asi 64.000. "Vidíme to obzvláště rádi, protože víme, že účast ve volbách vytváří návyk. Když bude mladý člověk volit v roce 2018, je o 55 procent vyšší šance, že v roce 2020 bude volit zase," pokračovalo prohlášení.

Swiftová napsala, že k politice se v minulosti nechtěla vyjadřovat, avšak názor změnila po "několika událostech v mém životě a ve světě" z posledních dvou let. Musela prý vystoupit proti republikánské kandidátce Marshi Blackburnové, protože přehled jejích rozhodnutí v Kongresu ji "šokuje a děsí". Zmínila například odpor ke sňatkům osob stejného pohlaví nebo hlasování proti zákonu, který měl zlepšit ochranu žen před domácím násilím, stalkingem a sexuálním násilím.

"Jsem si jist, že Taylor Swiftová... o ní (o Blackburnové) nic neví," řekl v reakci americký prezident Donald Trump. Poté podle televize CNN se smíchem dodal, že teď se mu hudba Swiftové líbí "asi o 25 procent" méně.

Témata:  Taylor Swiftová volby v USA USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy