reklama

Senát krajského soudu, který rozhodoval před lety i o vině a trestu, o podjatosti a případném vyloučení se rozhodl už v září. Výsledek ale nechtěl komentovat, dokud nebude rozhodnutí doručeno všem stranám.

"K namítané podjatosti předsedkyně a členů senátu Krajského soudu v Ostravě sděluji, že nepravomocně bylo rozhodnuto o jejich nevyloučení se z projednávání návrhu Petra Kramného na povolení obnovy řízení. Petr Kramný využije svého práva a podá si v zákonné lhůtě stížnost," uvedla Rejžková.

Kramný byl odsouzen za to, že v roce 2013 na dovolené v egyptském hotelu zavraždil elektrickým proudem svou manželku a dceru. Vinu popírá. Byl odsouzen na základě nepřímých důkazů, které ale podle soudu tvoří ucelený řetězec, jehož články na sebe navazují a podporují se. Znalecké posudky při tom hrály zásadní roli.

Těla po převozu do České republiky pitvali znalci z Ústavu soudního lékařství v Ostravě, kteří došli k závěru, že oběti zemřely po zásahu elektrickým proudem. Podle znaleckého posudku, který si dala vypracovat obhajoba, byla nejpravděpodobnější příčinou smrti otrava. Soud si proto objednal revizní posudek, který se přiklonil k zásahu elektrickým proudem. Policie poté obvinila znalce Radka Matlacha a Igora Farkaše, jejichž expertizou se zaštiťovala obhajoba, z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku.