reklama

Podle Českého statistického úřadu se cena za kilogram kmínového chleba pohybuje již deset let pod úrovní 25 korun, například letos v srpnu činila v průměru 24,01 Kč. Nejdražší je podle světové statistiky Numbeo chléb v Norsku, kde vyjde na 71 korun, nejlevnější chleba naopak kupují Tunisané.

"Většina menších nebo řemeslných pekáren, které mají své vlastní prodejny, už vlivy rostoucích nákladů promítly do ceny," uvedl dnes dále Dřízal.

Podle něj jsou důvodem jak rostoucí ceny mouky, tak vzrůstající platy zaměstnanců nebo náklady za energie. Například největší pekárenská skupina v ČR United Bakeries nechtěla pro ČTK vývoj cen chleba komentovat.

Obilí se letos v Česku sklidilo o 7,9 procenta méně než loni, zemědělci svezli z polí 6,86 milionu tun. Vyplývá to z odhadu, který dnes podle stavu k 15. září zveřejnil Český statistický úřad. Nižší sklizeň očekávají statistici také u brambor o 19,1 procenta a cukrovky o čtvrtinu. Pokles odhadují také u slunečnice, máku a hrachu. Úroda řepky se naopak meziročně zvýší o 20,7 procenta na 1,383 milionu tun.