Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Český voják je po útoku v Afghánistánu ochrnutý, čeká ho další operace

Vojáci na základně Bagrám
Vojáci na základně Bagrám
Foto: Ministerstvo obrany ČR

Těžce zraněného českého vojáka v Afghánistánu dnes čeká další operace. Potíže má se slezinou a s obratlem, kvůli kterému nemůže dočasně hýbat končetinami. ČTK to dnes potvrdila mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Informaci přinesl Český rozhlas Radiožurnál s odvoláním na zástupce ředitele Společného operačního centra ministerstva obrany Štefana Muránského. Pětice českých vojáků byla zraněna ve středu odpoledne při pumovém útoku na jejich obrněné vozidlo.

Atentátníci použili civilní auto naplněné výbušninou, výbuch vojenské vozidlo převrátil. Tři vojáci byli zraněni lehce a po ošetření se vrátili k jednotce, jeden zůstal v nemocnici na pozorování. Těžce zraněný voják byl operován na základně Bagrám. Nyní jej čeká další operace.

Útok přišel dva a půl měsíce po sebevražedném atentátu, při kterém zahynuli tři čeští vojáci. V úterý Lidové noviny zveřejnily informaci, že na spolupachatele atentátu zaútočili české speciální síly. Vedení armády a ministerstva obrany ji nepotvrdilo.

Česká armáda má v současné době v Afghánistánu asi 350 vojáků. Největší jednotka má na starosti ostrahu spojenecké základny Bagrám. Hlídky vyjíždějí do okolí v okruhu několika kilometrů. Za úkol mají například zabraňovat raketovým útokům na základnu nebo zjišťovat zpravodajské informace. Právě při jedné z hlídek byli vojáci ve středu zraněni.

Od dubna okolí Bagrámu hlídá 10. strážní rota tvořená především příslušníky 42. mechanizovaného praporu Svatováclavského z Tábora. Jejich úkol v těchto dnech končí a nahrazují je vojáci 11. strážní roty, kterou tvoří hlavně vojáci 74. lehkého motorizovaného praporu z Bučovic.

Témata:  Armáda České Republiky Afghanistán smrt tří českých vojáků v Afghánistánu

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy