Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hilšer a Drahoš už mají jasno. Oba vstoupí do klubu STAN, může to ovlivnit volbu šéfa Senátu

Volební štáb Jiřího Drahoše
Volební štáb Jiřího Drahoše
Foto: Jan Nebřenský / INCORP images

Bývalí prezidentští kandidáti Jiří Drahoš a Marek Hilšer posílí v Senátu klub Starostové a nezávislí. Oba noví senátoři oznámili svá rozhodnutí na dnešní společné tiskové konferenci. Frakce Starostové a nezávislí tak má šanci stát se nejsilnější v horní komoře.

Početnost klubů bude mít vliv na to, který z nich bude nominovat kandidáta na předsedu Senátu. Podle zvyklostí má toto právo nejsilnější senátorský klub a zástupci frakcí vesměs tvrdí, že budou tento úzus respektovat.

Klub STAN se rozrostl v souvislosti s Drahošovým a Hilšerovým oznámením na 18 členů. Frakce ODS má nyní členů 16 a KDU-ČSL a nezávislí členů 15. Vedou se však jednání i s dalšími nezařazenými senátory, k nimž patří nově zvolení Jitka Chalánková, Ladislav Faktor a Pavel Fischer. Výrazněji tak může posílit i klub občanských demokratů.

Starostové už oznámili tři možné kandidáty na předsedu horní komory - Zbyňka Linharta, Jiřího Růžičku a Petra Holečka. ODS by navrhla nynějšího místopředsedu Senátu Jaroslava Kuberu, k němuž ale mají Starostové výhrady. Případným nominantem lidovecké frakce by byl Václav Hampl.

Témata:  Jiří Drahoš Starostové a nezávislí Senát Parlamentu České republiky Marek Hilšer

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy