Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nechutné: Řidič přivezl do Česka tunu potravin, s hygienou se neobtěžoval

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Celníci spolu s veterináři našli v tomto týdnu na Svitavsku více než tunu potravin, které přepravce transportoval při nevyhovující teplotě 18 stupňů Celsia. Dodávka nebyla vybavena chladicím zařízením, přepravovalo se v ní 310 kilogramů jogurtů, 310 kilogramů majonézy, 265 kilogramů hovězího kebabu a 30 kilogramu sýrů v láku z Německa, dále pak 405 kilogramů kuřecího kebabu z Polska. Provozovateli může být uložena až pokuta až 50 milionů korun, sdělil dnes zástupce tiskového mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer. Většinou dávají veterináři pokutu řádově nižší.

"Vzhledem k tomu, že nebyly dodrženy teplotní a hygienické podmínky přepravy, a nešlo tudíž garantovat zdravotní nezávadnost přepravovaných živočišných produktů, veterinární inspektor zásilku o celkové hmotnosti 1320 kg na místě obarvením znehodnotil a nařídili její likvidaci v asanačním podniku na náklady přepravce," dodal Majer.

Před zhruba dvěma týdny veterináři informovali, že při kontrole vozidla na dálnici D11 v Pardubickém kraji objevili půl tuny potravin přepravovaných za nevhodných teplotních podmínek. Šlo například o 40 kilogramů vepřového gyrosu z Polska, 170 kilogramů majonézy, stejné množství jogurtu, dále pak 60 kilogramů sýrů v láku z Německa.

Dodávky převážející potraviny nyní kontrolují s celníky častěji. Například v Jihočeském kraji objevili v srpnu automobil, který převážel maso a vejce bez průvodních dokladů. Šlo o 185 kilogramů, potraviny byly nařízené k likvidaci, přepravci hrozí také 50milionová pokuta.

Jak v srpnu SVS informovala, ze zjištěných pochybení u přepravy byly letos v 22 procentech závady v průvodních dokladech, 19 procent v hlášení zásilek, 17 procent v označení přepravovaného zboží. V 15 procentech případů byly chyby v ochraně potravin před kontaminací, 15 procent zásilek neodpovídalo požadavkům na teplotu a dvě procenta zásilek nevyhověla smyslovému hodnocení.

Témata:  Pardubický kraj státní veterinární správa nákladní doprava maso

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy