Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Afghánistánu zemřel rotný Tomáš Procházka (†42), útok necílil přímo na Čechy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Ministerstvo obrany ČR

V Afghánistánu padl v pondělí po útoku afghánského vojáka dvaačtyřicetiletý rotný Tomáš Procházka. Jeho tělo bude přepraveno zpět do Česka ve středu večer, řekli dnes novinářům ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) a náčelník generálního štábu Aleš Opata. Dva zranění vojáci jsou mimo ohrožení života. Jeden voják bude dnes propuštěn z nemocnice, druhý byl zraněn střepinou a je po operaci ve stabilizovaném stavu a komunikuje. Útočník podle Opaty necílil primárně na české vojáky, ale na příslušníky koaličních sil. Po útoku byl zajat. Armáda pracuje s možností, že byl spojen s Tálibánem, druhou možností je, že útočil ze svých pohnutek.

Útočník nebyl z jednotky, kterou Češi v Afghánistánu cvičí. Šlo o insidera, který na české vojáky zaútočil při návratu na základnu. "Část naší jednotky vykonávala rutinní činnost na základně, jela převzít materiál pro dostavbu základny. Po převzetí se vydala zpátky ke své základně, kde bydlí. Při návratu na základnu byla vedena střelba," popsal situaci Opata.

Vojáci podle něj reagovali podle stanovených pravidel. Bezprostředně po útoku české bezpečností síly útočníka zastavily a zajaly. Případ nyní vyšetřují afghánské složky.

Podle Opaty se nyní armáda bude zabývat posuzováním postupu výcviku afghánských ozbrojených sil. Zdůraznil, že mentoring je nejkomplikovanější práce, kterou provádí výhradně speciální síly, které jsou nejlépe cvičenou jednotkou. Mentor se musí soustředit na svou činnost, kvůli ochraně ho vždy doprovází tzv. guardian angels. V balistice a technických prostředcích už není podle Opaty kam se posunout. "Jsme na sto procentech," řekl.

Na základně Šindánd v afghánské provincii Herát má česká armáda jednotku speciálních sil. Jsou v ní i odborníci z dalších oblastí armády, řekl Opata.

Témata:  Armáda České Republiky Afghanistán Tomáš Procházka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy