Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaorálek vznesl po dalším útoku radikální požadavek: ČR i NATO by měly zvažovat odchod z Afghánistánu

Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Poslanci dnes vyjadřovali soustrast rodině rotného Tomáše Procházky, který padl v pondělí v Afghánistánu. Sněmovna držela na jeho počest v úvodu nynější schůze minutu ticha. Podle šéfky výboru pro obranu Jany Černochové (ODS) chystá výbor na dnešek či středu jednání, na které by dorazili i ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) a náčelník generálního štábu Aleš Opata. Strany také polemizují o smyslu mise, SPD chce kvůli tomu vyvolat mimořádnou schůzi Sněmovny. Podle bývalého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) by měly ČR i NATO zvažovat odchod z Afghánistánu, za řešení to považuje i KSČM.

Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek vojákům vzkázal, že jim země děkuje za službu. "Jsme na ně hrdí a stojíme při nich," řekl. V souvislosti s posledními událostmi požádal Černochovou o svolání výboru pro obranu. Hovořit by se podle něj mělo o tom, co aktuální situace znamená a jak postupovat, aby vojáci nebyli v ohrožení. Na mezinárodní úrovni by se podle něj mělo projednat, jak NATO chce dál řešit situaci v Afghánistánu.

Zaorálek řekl, že je zarmoucen. "Situace se zhoršuje, nevede ke stabilizaci, bude na to třeba reagovat," uvedl. Považuje za chybu, že aliance vůbec v Afghánistánu působí. "Stálo nás to biliony dolarů a důsledky jsou vesměs negativní," prohlásil. Česká republika i NATO by podle něj měly hledat cestu ven a zvážit odchod. "Jsme spojenci, držíme basu, nemůžeme jednat sami, dohodu je třeba hledat společně," řekl Zaorálek.

Černochová novinářům řekla, že s Metnarem a Opatou se členové výboru sejdou buď ve formě určitého "brainstormingu" během dneška, nebo oficiálně svolají zasedání výboru na středeční ráno. "Dnes se dohodneme," uvedla Černochová. Zaorálkův postoj ji zarazil vzhledem k tomu, že v minulosti zastával opačné názory. Šéfa ČSSD Jana Hamáčka se chce ptát, zda je odchod z misí i jeho názorem a stanoviskem strany, protože by ji to mrzelo.

SPD začíná shánět podpisy pro svolání mimořádné schůze. "Je nezbytné, aby Sněmovna projednala cíle této mise a její soulad se zájmy ČR," uvedl místopředseda hnutí Radim Fiala. Místopředseda výboru pro obranu Radovan Vích (SPD) chce diskutovat o perspektivách zapojení českých vojáků do mise a o tom, zda jejich činnost odpovídá mandátu.

Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik vyjádřil rodině zesnulého vojáka soustrast, byť zdůraznil, že komunisté mise zásadně odmítají. "I tato je spíš válečná než humanitární. Myslíme, že když premiér Andrej Babiš (ANO) hledá způsob, jak se vyhnout těmto ztrátám, že tím řešením je odejít z Afghánistánu," uvedl.

Místopředseda STAN Vít Rakušan řekl, že oběť na životě je tragická a vyvolává debatu, zda mise mají smysl. "My se domníváme, že mají, naši vojáci patří mezi největší profesionály mise NATO v Afghánistánu. Chceme, aby převážil racionální názor, že vojáci v Afghánistánu dělají práci pro větší bezpečnost ČR," uvedl.

Také místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že si činnosti vojáků váží. Poslankyně Helena Langšádlová dodala, že vojáci na misích chrání bezpečnost lidí v Česku. "Je na důstojnících, aby vyhodnotili konkrétní situace. Je třeba přijmout kroky, aby nebyli vojáci vystavování nepřiměřenému nebezpečí," dodala.

Témata:  Armáda České Republiky Afghanistán Lubomír Zaorálek Jana Černochová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy