reklama

Hnutí ANO je i přes pokles voličské důvěry nadále s velkým předstihem ve vedení, a to s aktuálním ziskem 27,6% hlasů.

Druhou nejsilnější stranou je v říjnu ODS se ziskem 15,9% voličských hlasů. Třetí nejsilnější stranou jsou v říjnu se ziskem 14,7% voličských hlasů Piráti.

Čtvrtá SPD by v říjnu získala v hypotetických sněmovních volbách 9,7% hlasů, což je o tři procentní body méně ve srovnání se zářijovými výsledky společnosti SANEP.

KSČM by s aktuálním ziskem 6,5% hlasů skončila na pátém místě před šestou TOP 09 (5,9%). KDU-ČSL by v říjnu získala podporu 5,6% hlasů a STAN 5,4% voličské podpory.

Sociální demokraté by poprvé zůstali před branami Sněmovny, a to se ziskem 4,9% voličské podpory.

Celková bilance po proběhlých komunálních volbách a ve srovnání se zářijovým šetřením volebních preferencí společnosti SANEP poukazuje na pokles voličské podpory hnutí ANO, SPD, KSČM a zejména ČSSD. Naopak je ve srovnání se zářijovými hodnotami patrný nárůst voličské podpory u ODS, Pirátů, TOP 09, KDU-ČSL a STAN.

Uvedené změny voličských nálad lze do jisté míry vnímat jako důsledek proběhlých komunálních voleb. Nicméně kritický pokles důvěry ČSSD je dlouhodobým trendem, který může mít pro sociální demokracii fatální důsledky.