Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD je na tom bídně? Poprvé by se nedostala do Sněmovny, TOP 09 se naopak zvedá

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Hnutí ANO by vyhrálo volby do Sněmovny, druhá je ODS, TOP 09 před KDU-ČSL. ČSSD mimo Sněmovnu. Ukazuje to aktuální průzkum agentury SANEP.

Hnutí ANO je i přes pokles voličské důvěry nadále s velkým předstihem ve vedení, a to s aktuálním ziskem 27,6% hlasů.

Druhou nejsilnější stranou je v říjnu ODS se ziskem 15,9% voličských hlasů. Třetí nejsilnější stranou jsou v říjnu se ziskem 14,7% voličských hlasů Piráti.

Čtvrtá SPD by v říjnu získala v hypotetických sněmovních volbách 9,7% hlasů, což je o tři procentní body méně ve srovnání se zářijovými výsledky společnosti SANEP.

KSČM by s aktuálním ziskem 6,5% hlasů skončila na pátém místě před šestou TOP 09 (5,9%). KDU-ČSL by v říjnu získala podporu 5,6% hlasů a STAN 5,4% voličské podpory.

Sociální demokraté by poprvé zůstali před branami Sněmovny, a to se ziskem 4,9% voličské podpory.

Celková bilance po proběhlých komunálních volbách a ve srovnání se zářijovým šetřením volebních preferencí společnosti SANEP poukazuje na pokles voličské podpory hnutí ANO, SPD, KSČM a zejména ČSSD. Naopak je ve srovnání se zářijovými hodnotami patrný nárůst voličské podpory u ODS, Pirátů, TOP 09, KDU-ČSL a STAN.

Uvedené změny voličských nálad lze do jisté míry vnímat jako důsledek proběhlých komunálních voleb. Nicméně kritický pokles důvěry ČSSD je dlouhodobým trendem, který může mít pro sociální demokracii fatální důsledky.

Témata:  volební preference průzkumy Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM) TOP 09 KDU-ČSL Česká pirátská strana ODS Svoboda a přímá demokracie KSČM Starostové a nezávislí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy