reklama

Petice vyzývá Miloše Zemana k okamžité rezignaci z postu prezidenta ČR. Autoři poukazují především prezidentova slova pronesená ve středu při odchodu z Poslanecké sněmovny. „Dne 24.10. t.r. se Miloš Zeman na půdě Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky dopustil jednoho ze svých rádoby vtipných výroků, který vyzněl jako předem připravený brutální faul,“ zlobí se autoři petice, mezi které patří Petr Havlík, Táňa Fischerová, Olga Sommerová, Fedor Gál a Michael Kocáb.

Zeman ve středu novinářům po několika odpovědích na dotazy řekl, že se s nimi loučí a že mu přinesli krásnou fotografii z internetu, na které byl on. „Z té fotografie vychází bublina: Mám rád novináře, možná že je pozvu na večeři na saúdskoarabské velvyslanectví. Přeji vám přesto hezký den," žertoval Zeman.

To se ale nelíbí signatářům petice. „K útoku na novináře tentokráte zneužil vraždy saudskoarabského opozičního žurnalisty Džamála Chášukdžího. Ten byl nelidsky mučen a poté zavražděn na saudskoarabském konzulátu v Turecku. Tento ohavný čin otřásl celým civilizovaným světem. Způsob zneužití tohoto barbarského zločinu, kterého se Miloš Zeman dopustil, je neomluvitelný, neboť je zcela nepředstavitelný v jakékoliv normální vyspělé společnosti,“ píše se v petici, kterou ke čtvrtečnímu ránu podepsalo asi 330 lidí. 

Autoři textu uvádějí, že v této situaci nemohou mlčet. „Mlčení by znamenalo spoluúčast a spoluvinu. Miloš Zeman se rozhodl vyčlenit Českou republiku ze společnosti civilizovaných zemí. To je od nejvyššího ústavního činitele zcela nepřípustné. Vyzýváme proto Miloše Zemana k okamžité rezignaci z postu prezidenta České republiky,“ uvádí petice.

„Vtípek“ o novinářích podle nich ale není jediný Zemanův problém. „Reálně totiž hrozí recidiva jeho devastujícího chování a vyjadřování, které hrubým způsobem poškozují reputaci naší země. Nehledě na jeho otevřené lobbování pro Rusko a Čínu, což je v přímém rozporu se zájmy České republiky a jejího zahraničněpolitického, ekonomického a bezpečnostního ukotvení. „ dodávají tvůrci petice.