reklama

Na Hradčanské náměstí napochodovalo 900 vojáků, 240 policistů a 120 hasičů. Před přísahou prošli před vojáky, policisty a hasiči, nastoupenými u Pražského hradu, ministr Metnar, náčelník generálního štábu armády Aleš Opata, policejní prezident Tomáš Tuhý a ředitel Hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba a pozdravili je. K tribuně pak dorazil autem i prezident. Přísahu a slib sledovali také premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Příslušníci armády poté složili za zvuků Vltavy Bedřicha Smetany přísahu a členové policejního a hasičského sboru slib. Zeman pak připomněl nedávná úmrtí několika vojáků v Afghánistánu. "Vzniká otázka, proč naše jednotky spolu s dalšími spojenci v Afghánistánu jsou," řekl. Odpovědí podle prezidenta je, že je i v zájmu České republiky, aby v Afghánistánu nevzniklo další teroristické centrum. "Naším úkolem je zabránit, aby se tyto útoky neopakovaly a dosáhnout toho, aby se snížilo riziko teroristických útoků i vůči ČR," řekl. Také řekl, že s teroristy se nevyjednává, ale bojuje a neutíká se před nimi. Od vojáků proto očekává, že splní svou povinnost danou přísahou.

Ministr obrany Metnar také promluvil o zemřelých vojácích. "Toto riziko bohužel patří k vojenskému povolání," řekl. Oběti podle něj přinášejí při plnění služby i policisté a hasiči. Ministr vnitra Hamáček pak ocenil práci policistů a hasičů a také to, že se oba sbory v historii výrazně proměnily a pracují na sobě. Po roce 1989 se podle něj policie zbavila nelichotivého spojování s komunistickou veřejnou a státní bezpečností a těší se nyní respektu obyvatel.

Na náměstí se sešly podle policistů stovky lidí, a to včetně rodinných příslušníků, kteří složení přísahy a slibu přihlíželi. Lidé stáli jak na straně náměstí u Schwarzenbergského paláce a sochy TGM, tak na straně od Arcibiskupského paláce směrem ke Kanovnické ulici a zaplnili i park. Na akci musela přijet záchranná služba, neboť jeden z přítomných v davu zkolaboval. Slavnostní akt skončil zhruba v 11:45.