Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úředník měl způsobit škodu na tunelu Blanka 30 milionů korun, policie ho obvinila

Praha – Kvůli zakázce na tunel Blanka dnes protikorupční policie navrhla obžalovat bývalého šéfa odboru městského investora pražského magistrátu Jana Beránka.

O stíhání informovala Česká televize. Podle kriminalistů muž zadáním nevýhodné zakázky způsobil hlavnímu městu škodu přes 30 milionů korun. „Policie již v této věci ukončila vyšetřování a doručila státní zástupkyni spisový materiál spolu s návrhem na podání obžaloby. Státní zástupkyně nyní spis i návrh prostuduje, a poté rozhodne o dalším postupu," sdělila ČT mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Beránek ČTK řekl, že o návrhu na podání obžaloby zatím neví. O dalším postupu se poradí se svým právníkem. Za porušování předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a porušení povinnosti při správě cizího majetku hrozí úředníkovi až osmileté vězení.

Beránek měl podle médií krátce po svém nástupu do funkce v únoru 2012 proplácet faktury za vícepráce na Blance. V tu dobu ještě nebylo jasné, zda jejich objem nepřesáhl zákonem povolených 20 procent. Pokud by se tak stalo, Beránkovi by hrozilo trestní stíhání. Na kategorizaci víceprací pak v jednacím řízení bez uveřejnění najal právní a projekční kanceláře Weil, Gotshal & Manges, Satra a Valbek.

Podle policie měl Beránek situaci řešit s pomocí zaměstnanců magistrátu nebo městem najatého dozoru a správce stavby, tedy společnosti IDS. Právě tuto firmu ale politici považovali za viníka tehdejší situace. Kriminalisté úředníkovi vyčítají i to, že zakázku zadal bez soutěže, pro což prý nebyly splněny zákonné podmínky.

Přímé informace zatím nemá ani Praha, proto podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana nemůže komentovat výsledky vyšetřování ani další postup státního zastupitelství. „Ale jsme nadále připraveni poskytovat bezpečnostním a justičním orgánům veškerou součinnost. Svůj případný další postup v této věci i ve vztahu ke škodě způsobené městu určíme na základě podrobnějších informací," dodal.

Témata:  Tunel Blanka Praha

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy