Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Klaus kritizoval oslavy založení Československa: Nepřijel nikdo z Bruselu

Václav Klaus
Václav Klaus
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Oslavy 100. výročí založení Československa podle bývalého prezidenta Václava Klause Česko málo využilo k reflexi své současné situace, své pozice uvnitř Evropské unie. V televizi Prima přitom přirovnával unii k Rakousku-Uhersku a v nadsázce se ptal, zda svátek není labutí písní české státnosti. Poukázal na to, že na víkendové oslavy nepřijeli představitelé Bruselu, ale hlavy nejsilnějších států. Návštěvu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a německé kancléřky Angely Merkelové označil za jejich sebeprezentaci.

"Evropská unie je v rozkládajícím se stavu, a ti dva dominantní představitelé Evropské unie mají strach, aby se země visegrádské čtyřky, té střední Evropy, nějak nezačaly od jádra unie vzdalovat, tak oni spěchají do Prahy, aby říkali: I my, velcí Francouzi, i my, velcí Němci, bereme Českou republiku na zřetel! To není nic jiného než jejich public relations," řekl Klaus.

Za pozoruhodné označil, že přijeli dva nejvýraznější představitelé národních států v Evropě. "Nepřijíždí žádný představitel Evropské unie, a tím se vracím ke svému bonmotu, EU by se měla přejmenovat na MMU jako Macron, Merkelová unie," uvedl.

Macron před návštěvou Česka v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že EU potřebuje další integraci a nebude se ohlížet na země, které by ji chtěly jen blokovat. Klaus jeho výrok označil za klasickou drzou aroganci Francouzů. Větší integrace EU skloňovaná Macronem podle něj znamená pouze snahu o zvýšení vlivu Francie.

Témata:  EU Česká republika Václav Klaus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy