Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dohra udílení medailí kvůli Ondráčkovi: Duka skončil, politik ocenění vrátil

Zdeněk Ondráček
Zdeněk Ondráček
Foto: Facebook

Kvůli medaili, kterou dostal komunistický poslanec Zdeněk Ondráček od Českého svazu bojovníků za svobodu. Kardinál Dominik Duka zareagoval zrušením členství ve svazu, jeden z oceněných pak stejnou medaili, jakou dostal komunista, vrátil.

„Tak jsem dneska poprvé v životě vrátil medaili. Docela pěknou, kovovou, se stužkou,“ uvedl před několika dny na sociálních sítích starosta Prahy 14 Radek Vondra. „Společně se Svazem bojovníků za svobodu pořádáme na Čtrnáctce pravidelně vzpomínkové akce k výročí 1. a 2. světové války. Ve svazu jsou fajn lidi, veteráni, zapálení pro věc, historici, odborníci,“ vysvětluje člen TOP 09.

Nelíbí se mu ovšem, jak se zachovalo vedení svazu. „Ale tenhle svaz vede jakýsi pan Vodička, který se rozhodl dát medaili soudruhovi Ondráčkovi. Komunistickému policistovi, který v listopadu 1989 mlátil lidi na Národní třídě. Těch demonstrací jsem se jako student taky účastnil a za svobodu bojoval. Ale na druhý straně než Ondráček. Mít s ním stejnou medaili fakt nechci,“ nebere si servítky Vondra.

I proto ji svazu vrátil. „Tak jsem ji dneska i s krabičkou Bojovníkům za svobodu vrátil a můžou ji dát někomu jinýmu. Je mi to líto, ale ať si udělaj pořádek ve svým vedení a medaile dáváj těm, kdo to se svobodou myslí skutečně vážně,“ dodal polirik.

Jeho gesto na sociálních sítích ocenili i herec Jan Hrušínský, cestovatel Dan Přibáň nebo ředitel Post Bellum a vedoucí projektu Paměť národa Mikuláš Kroupa. Podporu mu vyjádřila i celá řada Čechů.

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček obdržel ocenění od Českého svazu bojovníků za svobodu v polovině října. Pamětní medaili s nápisem Za vlast a za svobodu mu předal předseda svazu Jaroslav Vodička. „Přátelé, dávám na vědomí, že včera byla, pro mě velmi nečekaně, oceněna má spolupráce s ČSBS. Děkuji, velmi si toho vážím!!!“ uvedl po předání medaile poslanec.

Když se začaly objevovat kritické reakce, Ondráček je šmahem smetl ze stolu. „Přátelé, a je to tady, už prskají a možná jim i prdne cévka. O to více si toho ocenění vážím a teď už i vychutnávám,“ napsal.

V reakci na udělení ocenění pak kardinál Dominik Duka ukončil své členství ve zmíněném svazu bojovníků za svobodu. Důvody nesdělil, podle médií se tak stalo nejspíš kvůli tomu, že svaz udělil své vyznamenání Ondráčkovi.

Témata:  Zdeněk Ondráček Český svaz bojovníků za svobodu

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy