Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci dostanou pořádně přidáno? Zdržovací taktika jim vychází

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Poslanci SPD a Piráti sebrali 40 podpisů ke svolání mimořádné schůze Sněmovny, na které chtějí zpomalit růst platů zákonodárců po Novém roce. Dnes debatu neprosadili. Žádost o svolání mimořádné schůze plánují odevzdat vedení dolní komory v příštím týdnu, tak aby termín projednávání odpovídal lhůtám projednávání vládní novely upravující růst platů zákonodárců. Novinářům to dnes řekli šéfové klubů Jakub Michálek (Piráti) a Radim Fiala (SPD).

Hnutí SPD Tomia Okamura navrhuje zmrazit platy vrcholných politiků na další tři roky. Piráti je chtějí počítat z průměrné mzdy v celé ekonomice, nikoli z průměru ve veřejné sféře, jak je tomu nyní. Navíc by podle Michálka měli poslanci a senátoři čerpat nemocenskou stejně jako zaměstnanci.

Pokud změnu zákonodárci neprosadí do konce roku, platy jim automaticky vzrostou po 1. lednu. Piráti a SPD proto chtějí novelu projednat co nejrychleji. Poslanecké úpravy podali v úterý, kdy se odehrálo druhé čtení návrhu zákona. Sněmovna by novelu podle plánu mohla schvalovat zřejmě na příští schůzi, která začíná 3. prosince. Senát by už pak měl málo času na potvrzení návrhu do konce roku.

Výbory návrhy Pirátů a SPD nepodpořily. Doporučily plénu přijmout vládní předlohu beze změn. Michálek obhajoval svůj požadavek argumentem, že když vláda zvýší platy učitelům a státním zaměstnancům, zvyšuje tím i platy politiků. Současný systém stanovování platů politiků někteří poslanci hájili. Připomínali, že jde o automat, aby politici do svých platů nezasahovali.

Platy ústavních činitelů se mají podle vládního návrhu od příštího roku sice zvýšit, ale pouze v návaznosti na růst průměrné hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře. Nezvýší se koeficient, kterým se tato mzda násobí. Plat poslance a senátora tak podle dřívějších informací vzroste asi o 6000 korun. Pokud by předloha schválena nebyla, zvýšil by se o dalších 8000 korun.

Pro výpočet platů politiků je zásadní platová základna, od níž se odvíjí. Pro letošní rok se základna počítá jako 2,5násobek průměrné hrubé měsíční mzdy v nepodnikatelské sféře. V minulých letech byl koeficient nižší a od roku 2015 postupně narůstal. Příští rok a v následujících letech měl vzrůst koeficient podle platného zákona na 2,75.

Vláda ANO navrhla, aby do budoucna zůstal na letošních 2,5. Pokud Parlament předlohu schválí, bude se růst platů odvíjet pouze od růstu mzdy v nepodnikatelské sféře a platová základna se bude vypočítávat podle stejného koeficientu jako letos. Není ale jisté, zda novela projde celým schvalovacím procesem tak, aby mohla začít platit od ledna.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky mzdy Jakub Michálek (Pirátská strana)

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy