Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejnovější průzkum: ODS posiluje,další ale nemají vstup do Sněmovny jistý

26. kongres ODS
26. kongres ODS
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Hnutí ANO by i v říjnu ve volbách do Sněmovny dostalo 30 procent, druhá ODS si proti září polepšila na 19 procent. Třetí by skončili Piráti s 11 procenty. Podpora ČSSD klesla na devět procent a komunistů na 8,5 procenta. Na sedm procent se zvedl výsledek KDU-ČSL. Jistotu vstupu do Sněmovny podle autorů aktuálního volebního modelu nemají SPD, STAN a TOP 09. Ukázal to průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Jiné výsledky přinesla agentura Median.

Za statisticky významné označili autoři volebního modelu změny u ODS, lidovců a ČSSD. Podpora občanských demokratů na říjnových 19 procent stoupla ze zářijových 14 procent, lidovcům se zvýšila na sedm procent ze 4,5 procenta v září. Devět procent pro sociální demokraty znamená proti září pokles o tři procentní body. Posuny jsou podle CVVM s nejvyšší mírou pravděpodobnosti způsobeny efektem komunálních a senátních voleb, protože průzkum se uskutečnil až po nich.

"Mírné snížení podpory Pirátů a KSČM není statisticky významné a ani jedné nelze v tuto chvíli přisoudit věcnou důležitost," uvedlo CVVM. Podle minulého zářijového volebního modelu by Piráty volilo 13 procent a komunisty 10,5 procenta.

SPD by v říjnu dostala pět procent, STAN by získali čtyři procenta. "U uskupení SPD a STAN nelze vzhledem k intervalům spolehlivosti říci, zda by se na základě výsledků současného šetření do Poslanecké sněmovny dostala či nedostala," podotkli autoři volebního modelu. V případě TOP 09, která by v říjnu dostala 3,5 procenta, není podle nich vzhledem k nízké jistotě rozhodnutí některých voličů vhodné tvrdit, že by se do Sněmovny nedostala.

Voleb by se v říjnu zúčastnilo 61 procent lidí, v září jich plánovalo účast 63 procent.

Sněmovní volby by v říjnu podle agentury Median přes mírný pokles voličské přízně vyhrálo hnutí ANO se ziskem 28,5 procenta hlasů. Pohoršila si i ODS, která by stejně jako Piráti dostala 12 procent. ČSSD, SPD a KSČM se pohybovaly na devítiprocentní hranici, STAN, TOP 09 a KDU-ČSL na pětiprocentní. 

Sociolog Daniel Prokop k tomu uvedl, že pokles je v souladu například s výzkumem agentury STEM. ODS v podzimních volbách uspěla zřejmě díky tomu, že velkou část říjnových voličů tvořili vzdělaní obyvatelé. "To posílilo zisk pravicových stran, a naopak zvýraznilo fiasko ČSSD," uvedl Prokop. Podle něj se opakovala také situace z roku 2016, kdy v období regionálních voleb posilují Starostové a nezávislí.

Piráti si podle agentury o jeden až dva procentní body polepšili podobně jako SPD Tomia Okamury, které by dostalo devět procent hlasů. Podpora sociálních demokratů (9,5 procenta) a komunistů (8,5 procenta) se vyrovnala, u zbývajících tři sněmovních stran není jisté, zda by se do dolní komory dostaly. STAN a TOP 09 by měly shodně 5,5 procenta, lidovci pět procent.

Jen polovina oslovených si podle Medianu byla jista tím, že bude volit konkrétní stranu. Nejvyšší volební potenciál má aktuálně hnutí ANO. V případě zisku všech voličů, kteří jeho volbu vážně zvažují a nevylučují účast, by útočilo na zisk okolo 32 procent. Zisk přesvědčených voličů by mu však stačil jen na zhruba 20 procent. Relativně vysokou potenciální podporu mají Piráti a Starostové. Potenciál Pirátů je až 16,5 procenta, jádro však má jen 5,5 procenta. Starostové mají pouhé 2,5 procenta skalních voličů, potenciálně by ale mohli získat až deset procent hlasů.

Témata:  volební preference průzkumy Hnutí ANO ODS KDU-ČSL Svoboda a přímá demokracie Starostové a nezávislí TOP 09 KSČM Česká pirátská strana Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy