Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak jsou Češi spokojeni se svou životní úrovní? Průzkum odhalil pár zajímavých věcí

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Zhruba polovina lidí v Česku považuje současnou ekonomickou situaci i životní úroveň své domácnosti za dobrou. Se životem v místě svého bydliště jsou spokojeny tři čtvrtiny obyvatel, lidé na venkově jsou spokojenější než ve městech. Proti loňsku výrazně vzrostla spokojenost s nabídkou pracovních míst a úrovní mezd. Vyplývá to ze zářijového průzkumu, jehož výsledky dnes ČTK poskytlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Hodnocení nynější ekonomické situace v Česku se proti červnu nezměnilo. Za dobrou ji nadále považuje 49 procent lidí, za špatnou 15 procent a jako ani dobrou, ani špatnou ji opět vidělo 34 procent.

"Optimismus v hodnocení současné ekonomické situace narůstá se zlepšující se subjektivně hodnocenou životní úrovní respondenta a rovněž s rostoucím příjmem, zvyšující se spokojeností s vlastním životem či zvyšující se spokojeností s politickou situací a se zvyšujícím se stupněm nejvyššího dokončeného vzdělání," podotkli autoři průzkumu.

Výraznější změny průzkum nezjistil ani u vnímání životní úrovně vlastní domácnosti. Dobrá byla v září podle 55 procent dotázaných, v červnu podle 52 procent. Za špatnou považovalo v září svou životní úroveň 11 procent obyvatel, v červnu to bylo o procentní bod více. Hodnocení ani dobrá, ani špatná zvolilo v září 34 procent, v červnu 36 procent lidí. V porovnání s výsledkem z loňského září je ovšem aktuální hodnocení mírně zlepšené, uvedlo CVVM.

Se životem v místě bydliště bylo v září spokojeno 74 procent lidí, nespokojeno šest procent. Zbylá pětina dotázaných se přihlásila k odpovědi ani spokojen, ani nespokojen. "Míra spokojenosti je sice nižší o tři procentní body oproti minulému šetření, avšak jde o drobné kolísání, které zjišťujeme od roku 2012, kdy spokojenost přesáhla 70 procent," doplnili autoři průzkumu.

Se svým životem na vesnici je velmi spokojena třetina obyvatel, naproti tomu ve velkých městech je to 19 procent a ve středních městech 16 procent. Přitom u řady konkrétních životních podmínek je na vesnicích míra spokojenosti významně nižší než ve městech. Ukázalo se také, že spokojenější lidé se chtějí častěji než nespokojení účastnit obecních voleb.

U konkrétních životních podmínek je nejvyšší spokojenost s technickou vybaveností obcí, kam patří třeba kanalizace, dále se svozem odpadů, čistotou ulic a dostupností škol, obchodů či zdravotní péče. Nejnižší spokojenost je s úrovní mezd, stavbou nových bytů a službami pro zdravotně postižené a pro seniory. V případě mezd ale spokojenost proti předchozímu průzkumu z loňského dubna vzrostla z 25 na 32 procent. Výrazně se ve stejné době zvýšila také spokojenost s nabídkou pracovních míst ze 40 na 51 procent.

Témata:  životní úroveň ekonomika průzkumy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy