reklama

Fáze, než se vyvine cukrovka, se nazývá prediabetes. Jedná se o stav, kdy jsou krevní hladiny cukru vyšší než normálně, ale ne tak vysoké, aby se problém dal považovat za cukrovku. Prediabetes je tedy určitým ukazatelem a varováním, že riziko cukrovky je velké.

Lidé s prediabetem mají deset až dvacetkrát větší šanci onemocnění diabetem než ostatní. Po tomto signálu je tedy dobré zamyslet se nad svým životním stylem a stravováním. Pokud se budete vyhýbat rizikovým potravinám, můžete cukrovce předejít.

Server Science Alert uvádí, že se studiemi prevence diabetu zabývalo Finsko, Čína a Spojené státy. Pokud člověk s prediabetem začne jíst zdravěji, shodí a denně stráví půl hodiny chůzí, snižují riziko vyvinutí druhého typu cukrovky o přibližně 58 % za dva roky.

Původní studie o prevenci cukrovky začaly v osmdesátých letech, od té doby však doporučení prošla silnou změnou. Co fungovalo tehdy, nemusí být úspěšné dnes, protože se složení potravin změnilo. Vědci nyní lidem dávají těchto pět rad.

Jezte zeleninu a ovoce

Podle studií mají lidé s vysokým příjmem zeleniny a ovoce mnohem menší šanci na získání diabetu než lidé, kteří ovoce a zeleninu příliš nejedí. Vhodnými zeleninami jsou špenát, zelí, salát, rukola, brokolice a ledový salát.

Vyhněte se sladkým limonádám

Podle přehledu 17 studií z Velké Británie a Spojených států je mezi pitím sladkých limonád a diabetem silné spojení. Množství lidí, kteří tyto limonády pijí, cukrovkou onemocní. Každý takový nápoj za den zvyšoval šanci na diabetes přibližně o 13 %.

Je tedy mnohem lepší vyhnout se limonádám, jako jsou Coca-Cola, Fanta, Sprite a podobně. Lékaři doporučují limonády vyměnit za vodu s ovocem nebo čaje.

Změňte jídelníček

Americká studie na přibližně 200 000 dospělých lidech zkoumala příjem zdravé a nezdravé stravy a jejich risk na diabetes v období 20 let. Lidé, kteří přijímali velké množství zdravých potravin, měli až o 20 % nižší šanci na vývin cukrovky než ti, kteří jedli méně zdravě.

Tito lidé se tedy stravovali celozrnými potravinami, ovocem, zeleninou, ořechy, luštěninami a podobně. Ti s největším příjmem zdravého jídla svoje riziko dokonce snížili od 34 %. Oproti tomu ti, kteří nejedli tak zdravě, svoje riziko navýšili o 16 %. Mezi špatné potraviny patří bílé pečivo, brambory, sladkosti, ovocné džusy a slazené nápoje.

Pozor na glykemický index

Jídlo s vysokým glykemickým indexem (GI) tělo stráví mnohem rychleji. To vede k navýšení cukru v krvi po jídle. GI se měří od 0 do 100 a pod 50 je považovaný za nízký. Podle studií přibylo k risku diabetu 8 % za každých 5 dalších bodů GI.

Mezi potraviny s nízkým GI patří celozrné pečivo, ovesné vločky, müsli, cereálie s vysokým obsahem vlákniny. Většina zeleniny má nízký GI. Oproti tomu vysoký GI mají sladké potraviny, alkohol, brambůrky, rýže, bílé pečivo, těstoviny a další.

Pijte kávu

Káva, s kofeinem i bez, obsahuje molekuly, které pomáhají regulovat hladiny cukru v krvi. Kyseliny v kávě podporují metabolismus glukózy a citlivost na inzulín, navíc také podporují svaly ve zpracování glukózy.

Podle asi 28 studií mezi milionem lidí mají ti, kteří pijí kávu, menší šanci na diabetes druhého stupně. Nejlépe dopadli lidé, kteří pili několik šálků kávy denně, ti své riziko snížili až o 21 %. U kávy bez kofeinu se za každý šálek denně riziko snížilo asi o 6 %.