Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pět týdnů dovolené pro všechny? KSČM chce zaměstnavatelům opět přitížit

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Komunističtí poslanci navrhli prodloužit základní výměru dovolené pro zaměstnance z nejméně čtyř na pět týdnů. Chtějí podle zdůvodnění srovnat její délku s dovolenou zaměstnanců, jejichž odměňování je závislé na státním rozpočtu. Tito zaměstnanci mohou čerpat pět týdnů ročně už nyní.

"Současná právní úprava tak vytváří nerovnost zaměstnanců z hlediska nároků na dovolenou, když u ostatních zaměstnanců je zaručen nárok na dovolenou v rozsahu pouze čtyř týdnů a prodloužení dovolené je pak ponecháno na vůli zaměstnavatele," napsali předkladatelé novelyzákoníku práce v důvodové zprávě.

Možnost prodloužení základní výměry dovolené zaměstnavatelem by předloha ponechala. Novela nemění délku dovolené učitelů a akademických pracovníků vysokých škol, která činí osm týdnů.

Komunisté tvrdí, že pětitýdenní dovolená by neměla "výrazné dopady" na podnikatelské prostředí. Už nyní podle nich mnoho podnikatelů poskytuje zaměstnancům jeden týden dovolené navíc formou benefitu nebo přímo v pracovní smlouvě.

Předlohu nejprve posoudí vláda. Rozhodnou o ní zákonodárci. Předkladatelé chtějí, by byla účinná od roku 2020.

Témata:  KSČM zaměstnavatelé firmy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy