reklama

"Do zaměstnání se dostávají poslední čerství absolventi a zároveň stále probíhají sezonní práce. V následujících měsících by však míra nezaměstnanosti měla opět mírně vzrůst, nicméně na dlouhodobě přehřátém trhu práce to nic nezmění," uvedl analytik Raiffeisenbank František Táborský.

I podle analytika České spořitelny Jiřího Polanského nezaměstnanost v říjnu zřejmě už dosáhla svého dna a bude v následujících měsících spíše stagnovat, a to i přes stále silnou poptávku firem po zaměstnancích.

"Poptávka po nových zaměstnancích zůstává ze strany firem i nadále velmi vysoká, o čemž svědčí historicky rekordní počet nabízených volných pracovních míst. To, že by však byla významnější část volných pracovních míst zaplněna ze současných nezaměstnaných, je však téměř nereálné," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Pokles míry nezaměstnanosti o jednu nebo dvě desetiny procentního bodu nastává mezi zářím a říjnem podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy poměrně pravidelně každým rokem.