Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důvěra v politiky? Zeman si pohoršil, nejlépe si vedou starostové

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Důvěra v prezidenta v říjnu klesla o čtyři procentní body na 47 procent, což je nejméně od loňského května, kdy mu věřilo 41 procent lidí. Pohoršili si i starostové a obecní zastupitelstva, nicméně zůstávají pro občany nejdůvěryhodnější. Důvěra v ostatní ústavní instituce včetně vlády se od září zvýšila, u Senátu se nezměnila. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Z ústavních institucí nejhorší výsledek i přes mírný nárůst důvěry opět zaznamenala Sněmovna, které v říjnu věřilo 31 procent lidí, o měsíc dříve jich bylo 29 procent. Důvěra v Senát zůstala na zářijových 32 procentech.

Koaliční vládě ANO a ČSSD premiéra Andreje Babiše (ANO) věřilo v říjnu 41 procent lidí, tedy o dva body více než v září. O dva body na 42 procent si polepšili také hejtmani a o čtyři body pak krajská zastupitelstva, kterým vyjádřilo důvěru 46 procent dotázaných.

Nejvyšší osmapadesátiprocentní důvěru získala končící obecní zastupitelstva, i když proti předchozímu měsíci byla o tři body nižší. Na druhém místě, i přes šestibodový pokles důvěry, skončili starostové, jimž důvěřuje 57 procent lidí.

Spokojenost se současnou politickou situací vyjádřilo stejně jako v září 21 procent lidí, naopak dvě pětiny lidí jsou s ní nespokojeny. Pětatřicet procent lidí uvedlo, že není ani spokojeno, ani nespokojeno. Proti září se tak výsledky téměř nezměnily.

CVVM provedlo průzkum v době od 13. do 26. října a zúčastnila se ho tisícovka lidí starších 15 let. Průzkum se tedy konal po komunálních a senátních volbách.

Témata:  Miloš Zeman prezident ČR Senát Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy