Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Připravujete válku s Ruskem! Okamura udeřil na ty, kteří kritizují medaili pro Nohavicu

konference protiimigračních stran v Praze (17. 12. 2017)
konference protiimigračních stran v Praze (17. 12. 2017)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Na hlavu písničkáře Jaromíra Nohavici se snesla obří kritika za to, že osobně z rukou ruského prezidenta Vladimira Putina přijal Puškinovu medaili. Ta je udělována ruským občanům i cizincům, kteří se významně zapsali v kulturní oblasti, literatuře či jiných oborech umění. Našli se ale i tací, kteří se jej zastali. Mezi ně patří například mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiřího Ovčáčka či předsedu hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura.

Nohavica dostal ocenění za zásluhy o upevnění přátelství a spolupráce mezi národy a sbližování a vzájemné obohacování národních kultur. To zdůraznil i Okamura. „Puškin byl velký básník a Jarek Nohavica je velký básník. Ocenit současného velkého básníka medailí minulého velkého básníka je správné. Gratuluji Jarkovi Nohavicovi,“ uvedl na sociálních sítích.

Šéf SPD také poslal vzkaz těm, kteří písničkáře kritizují. „Všechny, kteří v této souvislosti přihřívají protiruské nálady, si dovolím otevřeně upozornit na jejich hloupost a zlobu. Pomáháte připravovat válku. Protiruská kampaň není nic jiného než psychologická příprava obyvatel na nutnost konfliktu s Ruskem. To nebude hokejový zápas, to bude česká národní katastrofa,“ varuje politik.

Dodal také, že jeho hnutí prosazuje jednání a spolupráci, nikoliv konfrontaci za každou cenu. „Proto jsme pro korektní vztahy se zeměmi světa včetně Ruska. Včetně vzájemného uznání skvělých básníků. A jsem také rád, že máme s Jarkem Nohavicou podobné názory na aktuální palčivé problémy. Přeji Jarkovi ať se daří!“ dodal Okamura.

Písničkáře se už dříve zastal také Ovčáček. „Jarek Nohavica nejen v této době plné nenávisti a ideologického kádrování šíří svým umem skutečnou lidskou radost. Teď bude urážen a popliván těmi, kteří jsou dědici ducha druhé republiky a padesátých let. Nejsme jako oni a proto gratulujeme!“ vzkázal mu.

Písničkáře podpořil proti kritikům také známý marketér Jakub Horák. „Je proklatej a nese vinu, ano. A nikdo z těch kdo ho proklínají nedokáže ani zlomek toho, co on,“ zdůraznil na sociálních sítích.

Témata:  Jaromír Nohavica Tomio Okamura Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy