Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek se pustil do Babiše: To je nehorázná pitomost!

Miroslav Kalousek /TOP 09/
Miroslav Kalousek /TOP 09/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Premiér Andrej Babiš důrazně odmítl pakt OSN o migraci. Tvrdí, že chce vládu přesvědčit, aby Česká republika tento dokument nepodepsala - po vzoru jiných zemí, které jej už v minulých dnech a týdnech odmítli. Na to ostře zareagoval Miroslav Kalousek.

Babiš na sociálních sítích napsal, že jako český premiér trvá na tom, aby ČR nepodepsala pakt OSN o migraci. „Ohrožuje totiž naši bezpečnost a suverenitu,“ tvrdí šéf hnutí ANO. Přidal také komentář, který sepsal pro Mladou frontu Dnes. V něm uvádí, že chce přesvědčit vládu, aby Česko tento měsíc v marockém Marrákeši nepodepsalo takzvaný globální pakt OSN o migraci, který chce ve světě zavést jednotná pravidla pro migraci. 

Poukazuje na to, že i když se materiál zabývá legální a řízenou migrací, ve skutečnosti ale stírá rozdíly mezi legální a nelegální migrací. Souhlasí prý s USA nebo Rakouskem, která pakt podepsat nechtějí, protože prý může způsobit ztrátu národní suverenity při řešení migrace.

„Právě masová a převážně nelegální migrace do Evropy totiž ukázala, že hlavně potřebujeme jasná pravidla, jak zamezit nelegální migraci. A taky aby se z ní nestával řízený a kriminální miliardový byznys. Nikdo nám nebude říkat, kdo u nás má právo žít nebo pracovat. O tom si prostě budeme i dál rozhodovat sami,“ píše Babiš.

Uvádí také, že kvóty na přerozdělování migrantů v Evropské unii jsou mrtvé a Evropa až teď řeší, jak se bránit masové migraci. „Dlouhou dobu se nám ale mnozí snažili vnutit, že všichni migranti mají vlastně na migraci právo a jsou v EU. Výsledkem jsou nárůst populismu, nacionalismu a zvýšená bezpečnostní rizika,“ varuje premiér.

Na jeho slova ostře zareagoval předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Pakt OSN o migraci si jistě zaslouží věcnou diskuzi. Zejména musí umět rozlišovat pojmy “migrant” a “uprchlík”. Tvrzení, že tento dokument ohrožuje naši bezpečnost a suverenitu, je ale nehorázná pitomost jak vystřižená z Rudého Práva Kojzarovy paměti,“ vzkázal Babišovi Kalousek.

Témata:  Andrej Babiš Miroslav Kalousek OSN (Organizace spojených národů) migrace uprchlíci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy