Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Měkkým cílům v ČR hrozí nebezpečí? Na ochranu škol a veřejných míst poputují miliony korun

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Ministerstvo vnitra uvolní 40 milionů korun na zlepšení ochrany škol, veřejných prostranství či úřadů. Peníze budou k dispozici v rámci nového dotačního programu pro kraje, které je mohou využít na projekty neinvestičního charakteru. Žádosti mají kraje možnost podávat do 14. února příštího roku, získané finance mohou přerozdělit mezi obce. Ministerstvo vnitra o tom dnes informovalo v tiskové zprávě.

Program podle vnitra navazuje na vládní koncepci zvyšování bezpečnosti tzv. měkkých cílů, tedy míst s výskytem většího množství osob, která mají nižší úroveň zabezpečení proti násilným útokům. Program se pro žadatele otevírá dnes a dělí se na dvě části. První je určena na ochranu veřejných prostranství, objektů a akcí veřejné správy, druhá se soustředí na školy a školská zařízení.

Dotace z programu, který bude na vnitru spravovat Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám, jsou určeny na neinvestiční projekty. Jako příklady uvádí vnitro financování bezpečnostního pracovníka, zpracování bezpečnostních a koordinačních plánů, vyhodnocení ohroženosti měkkého cíle, cvičení, školicí akce nebo vybavení bezpečného úkrytu.

Primárním cílem programu je i ochrana úřadů. "Bezpečnou zemí se snižující se kriminalitou jsme se nestali jen tak ze dne na den. Je za tím dlouhodobá tvrdá práce policistů i kvalitní koncepční práce bezpečnostních expertů. Proto aktivně prosazujeme i podporujeme zvyšování ochrany škol, veřejných míst a dalších měkkých cílů," uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Česko podle Hamáčka čerpá v oblasti ochrany měkkých cílů ze zkušeností britských nebo izraelských partnerů. "Na základě těchto zkušeností například víme, že je potřeba motivovat majitele a provozovatele měkkých cílů k neustálému zvyšování bezpečnosti," dodal. Vedle vnitra vyhlásila podobné dotační tituly také ministerstva kultury nebo zdravotnictví.

Témata:  Ministerstvo vnitra České republiky Policie ČR školství

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy